Sreda 23.03.2016.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti

Kastra jedino nervirali novinari

Reuters
Razlike još duboke: Barak Obama i Raul Kastro

Obama je rekao da su on i Raul Kastro imali "iskrene i otvorene" razgovore o ljudskim pravima kao i o područjima saradnje. Kastro je izjavio da bi mogli da imaju puno bolje odnose kada bi SAD ukinule trgovinski embargo Kubi, koji je na snazi pune 54 godine.

- I dalje imamo ozbiljne razlike, uključujući i one po pitanjima demokratije i ljudskih prava - rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za medije u Havani, na kojoj je i Kastro odgovarao na novinarska pitanja, što čini vrlo retko.

Upitan zbog čega Kuba ne oslobodi preostale političke zatvorenike, Kastro je ljutito uzvratio:
- Koje političke zatvorenike?! Dajte mi listu! Gde su ti politički zatvorenici? Recite mi i biće pre večeri u svojim kućama - vidno uznemiren je govorio Kastro, odmahujući rukom prema novinarima.

Obama je sasvim mirno posmatrao neugodnu situaciju kubanskog predsednika. Pre svega, na Kubi zaista ima političkih zatvorenika, a grupu iz pokreta Žene u belom su vlasti pohapsile pred TV kamerama veče uoči dolaska Obame. Takođe, sam Kastro je u decembru 2014, kad je postignut dogovor o normalizaciji odnosa sa SAD, priznao da je iz zatvora oslobodio 53 politička zatvorenika, ali se veruje da ih je još nekoliko desetina i dan danas iza rešetaka.

Fidel se odavno ništa ne pita

Susret Obame i Fidela Kastra, starijeg brata aktuelnog predsednika i vođe revolucije nije bio planiran i do njega nije ni došlo. Naime, vrlo malo je stariji Kastro govorio o normalizaciji odnosa Kube i SAD, ali se veruje da nije srećan načinom na koji je to njegov mlađi brat izveo. Međutim, pokazalo se da je Raul taj koji ima stvarnu vlast na Kubi i da još od 2008. Fidel Kastro nema više uticaj na kubansku politiku.

- Sudbinu Kube neće određivati SAD, niti bilo koja druga država. Nju će odrediti Kubanci, a mi nikada nećemo prestati da govorimo o nedostatku demokratije i ljudskih prava - nadovezao se Obama.

Dvojica čelnika održala su razgovore oči u oči dan nakon što je Obama doputovao u prvu posetu Kubi jednog američkog predsednika posle punih 88 godina. Takva poseta se decenijama smatrala nezamislivim, ali je postao moguć nakon što su tajni pregovori doveli do sklapanja sporazuma 2014. o normalizaciji odnosa između dva hladnoratovska neprijatelja.
Otvaranje je okončalo decenije napora SAD da izolacijom prisili Kubu da se promeni. Ali, taj koncept nije dao rezultate i predsednik Obama, koji je rođen 1961. godine, one u kojoj su diplomatske veze SAD i Kube prekinute, odlučio je da okrene list.

Vratite Gvantanamo

Raul Kastro je ponovio stare zahteve o ukidanju embarga SAD Kubi, ali je zatražio i da se američke snage, stacionirane u zalivu Gvantanamo, povuku i da se baza koja je međudržavnim ugovorom u rukama SAD još od 1903. godine, vrati pod suverenitet Kube.

2024 © - Vesti online