Utorak 22.03.2016.
17:04
Vestionline

"Demokratija je pravi odgovor na terorizam"

Tanjug
Major Milovan Subotić

"Treba delovati preventivno"

Subotić je istakao da postoji jasna paralela između događaja u Francuskoj sa događajima u Briselu.

- U terorističkim napadima u Parizu, početkom novembra prošle godine, videli smo da je logistička priprema operacija vođena iz Brisela. Postoji očigledna međuzavisnost ova dva fenomena, odnosno to je druga strana iste medalje - smatra Subotić, a prenose agencije.

On je dodao da je veoma nezahvalno govoriti o tome da li je današnji napad u Briselu mogao da bude sprečen.

- Terorizam je konačno ishodište ekstremističkih ideja. Mnogo je lakše govoriti o prevenciji koja ide pre ekstremizma, ili čak ekstremizmu koji se desio, pa ga sprečavati na tom nivou, nego kada eskalira u ovako nešto. Veliko je pitanje, i oko toga se vode polemike, da li je uopšte moguće sprečiti čoveka koji je bombaš samoubica da izvrši napad - rekao je Subotić.

On je podsetio na masakr na ostrvu Utoja u Norveškoj, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 69 osoba. Tom prilikom, odgovarajući na pitanja novinara šta će biti odgovor Norveške kako se nešto slično ne bi ponovilo, tadašnji premijer te skandinavske zemlje Jens Stoltenberg, kako je naveo Subotić, poručio je "Još više demokratije".

Kada je reč o Srbiji, Subotić smatra da naša država nije meta terorista, iako je situacija složena zbog boraca Islamske države sa ovih prostora i aktuelne migrantske rute.

- Kao mala zemlja i zemlja sa ograničenim dometima u bezbednosnom smislu, zaista radimo najviše što je moguće u ovom trenutku i smatram da građani Srbije, u tom smislu, treba da budu spokojni - zaključio je Subotić, a prenose medii.

2024 © - Vesti online