Utorak 22.03.2016.
08:30
B. Božin - Vesti

Suđenje islamistima je farsa

Reuters
Mutno ponašanje turskog pravosuđa u procesu protiv pripadnika Islamske države

Kako je švajcarski dnevnik "Blik" citirao advokata Alija Čila, koji zastupa jednu od optužnica - "u ovom procesu ništa nije normalno".

- Ni svedoci, a ni optuženi se ne pojavljuju lično pred sudom. Sudije su se promenile, drugi optuženi su nestali. Sve to je apsolutno neprihvatljivo, ali tako je danas u Turskoj - kaže Čil.
Glavnooptuženi je Čendrim R. (24), švajcarski Albanac iz Bruga (kanton Argau), gde živi njegova porodica poreklom sa Kosova. Za njega i još dvojicu saučesnika - Benjamina X. (26) iz Berlina i makedonskog državljanina Muhameda Z. (21), tužilaštvo je tražilo tri doživotne robije zbog višestrukog ubistva.

Četvrti islamista je Azerbejdžanac Fuat M. (41), optužen da je obezbedio logistiku za teroristički napad.

Odugovlačenje

U Nigdi je trebalo da usledi pledoaje državnog tužioca i branilaca određenih po službenoj dužnosti, ali je posle pola sata - proces odložen. Sudija je na kraju rekao da nedostaju još neke procene i zakazao sledeći termin za 1. maj.

Neobično je da se suđenje odvija u Nigdi bez prisustva optuženih, koji se mogu videti samo na TV ekranu iz bezbednosnih razloga. Transport iz zatvora u Ankari do mesta Nigde je veoma rizičan, jer bi pripadnici ID pokušali da ih oslobode.

Kurdima preki sud

Lane je uhapšeno više od 1.000 pripadnika ID, od kojih mnogi sede u zatvoru i čekaju na suđenje. Dok su u procesima protiv Kurda i kritičkih medija neobično ažurni, u suđenju islamistima su turske sudije upadljivo uzdržane, verovatno zato što bi tako mogle da se otkriju pojedinosti o saradnji Ankare sa džihadistima, smatraju opozicioni mediji u Turskoj.

- Kako su žrtve terorističkog napada bili po jedan vojnik i policajac, proces se smatra politički veoma osetljivim. U sudnici sede agenti turske tajne službe MIT, a proces prati svega par turskih medija. Odsustvo javnosti nije jedina kontroverza u ovom suđenju, jer je do sada promenjeno pet sudija, važni svedoci nisu pozivani, a jedan sudski termin je otkazan zbog "osetljive situacije" povodom parlamentarnih izbora (?!).

To sigurno nije dobar znak za brojne terorističke procese koje tursko pravosuđe stalno odlaže, ocenjuje "Blik".

2024 © - Vesti online