Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.02.2016.
08:41
Vestionline A

VIDEO: Džihadisti sve više koriste decu-samoubice

Centar za borbu protiv terorizma pri Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu objavio je izveštaj u kojem se navodi da je broj dece i tinejdžera koje je vrbovala Islamska država u januaru 2016. godine povećan dva puta u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Reuters
Džihadisti koriste decu kao samoubice-bombaše

Mnoge od njih koriste kao bombaše-samoubice. Cele porodice iz Velike Britanije i drugih zemalja sveta praktično bez provere prelaze tursko-sirijsku granicu, kako bi se pridružile Islamskoj državi i drugim grupama.

Automobil sa taocima Islamske države u deliću sekunde pretvara se u pepeo. To je tipična slika nehumanog kažnjavanja koje primenjuje ta teroristička organizacija, sa tim što je ovde u ulozi dželata dete — detonator je aktivirao četvorogodišnji dečak.

Nedavno je objavljen izveštaj o istrazi sprovedenoj uz podršku Pentagona, koja je izazvala burnu reakciju u medijima. Iz dokumenta se vidi da borci Islamske države sve češće od dece prave bombaše-samoubice i sve češće se pojavljuju u propagandnim video-materijalima terorista.

Prema izveštaju, broj dece i tinejdžera koji su poginuli i koji su pominjani u velikim govorima islamista u januaru 2016. godine udvostručen je u odnosu na januar 2015. godine.

U istraživanju je takođe proučena nacionalna pripadnost dece koja su poginula. Takvi detalji se ne vide u prvom trenutku. Većina ih, kao što možete da pogodite, dolazi iz Iraka i Sirije, ali među njima su i po jedno dete iz Australije i Francuske, kao i dvoje iz Velike Britanije.

Nije poznato kako su autori istraživanja odredili nacionalnu pripadnost dece, iako nije tajna da redove Islamske države, polako ali sigurno popunjavaju porodice iz Velike Britanije.

- Obično su to mladi, jaki muškarci, spremni da ratuju, i mlade zdrave žene spremne da im pomažu. Oni veruju u dolazak kalifata. Cele porodice odlaze kako bi pristupile organizacijama kao što je Islamska država. Prema grubim procenama, takvim grupama pristupilo je oko osam stotina Britanaca, ali to nije konačan broj. Najverovatnije ih je dva puta više - rekao je za "Raša tudej" politički aktivista Amar Vakaf.

Turska ne zaustavlja priliv terorista

Piter Ford, ambasador Velike Britanije u Siriji, rekao je za "Raša tudej" da turske vlasti ne preduzimaju nikakve mere kako bi zaustavile tokove onih koji žele da stupe u redove terorista.

- Put kojim idu sve te porodice vodi preko Turske. Kada stvari dobiju na publicitetu i privuku veliku pažnju medija turski graničari ih zaustavljaju, ali ih u najvećem broju slučajeva puštaju - pojasnio je Ford.

- Turska nema dokaza. Uostalom oni hoće da ratuju protiv vlasti u Damasku, a to ide na ruku turskim vlastima, zašto bi onda zatvorili granicu? Nije im u interesu da se iskoreni terorizam i da se unište teroristi u Siriji. Kroz Tursku će, kao i do sada, prolaziti glavna maršruta za one koji žele da se pridruže Islamskoj državi ili bilo kojoj grupi povezanoj sa Al Kaidom - zaključio je Vakaf.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online