Ponedeljak 21.03.2016.
03:20
M.Obradović

Nameštaljka teška 25 miliona evra

Srna
Ko je ojadio građane: Goran Salihović

- Popis stanovništva je projekat koji je koštao 50 miliona KM, te bi u slučaju da celi proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH - rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Istovremeno, nadležni u tri statističke institucije u BiH tvrde da se ne osećaju ni moralno, ni krivično odgovorni. Podsećamo, Centralni popisni biro, na sednici održanoj 14. marta u Sarajevu, nije postigao dogovor o jedinstvenom programu za obradu podataka, a i dalje je sporno određivanje rezidentnog, odnosno stalnog stanovnika.

Sporni su građani BiH koji žive i rade u inostranstvu, a bošnjačka strana želi da ih predstavi da su stalni stanovnici zemlje. U pozadini svega je, tvrde u Srpskoj, politička priča i pokušaj da se namakne više od 50 odsto Bošnjaka koji žive u BiH.

Direktori Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku, Velimir Jukić i Emir Kremić, pravdaju se da su tek u decembru prošle godine imenovani na ove pozicije, dok direktorka Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković smatra da odgovornost treba utvrđivati isključivo u smislu poštovanja zakona.

U skladu sa zakonom

Predsednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da će nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH biti promenjen deo Ustava Republike Srpske koji se odnosi na zastupljenost konstitutivnih naroda u izvršnim i zakonodavnim organima vlasti.
On je rekao da nikome ne bi trebalo da smeta da rezultati popisa budu objavljeni u skladu sa zakonom, koji definiše rezidente, i u skladu sa međunarodnom metodologijom.

Sagovornici "Vesti" iz pravosudnih institucija kažu da će tužioci detaljno pretresti celi slučaj, ali i sačekati istek zakonskog roka.

- Ako rezultati popisa ne bude objavljeni do 1. jula, kada ističe zakonski rok, biće pokrenuta konkretna istraga. Odgovornost se mora utvrditi s obzirom da su potrošene ogromne pare. Zasad bi se na udaru mogli naći čelnici statističkih institucija - kaže naš izvor.

Popis se pretvorio u političku priču, ali kako stvari stoje, političari će verovatno biti amnestirani od krivične odgovornosti, jer, realno, sa organizacijom popisa nemaju nikakve veze.

2024 © - Vesti online