Subota 19.03.2016.
17:29
Tanjug, Vestionline

Sve što su Hrvati uradili na putu ka EU, moraće i Srbi. I tačka

Tanjug/Hina
Mi hoćemo da pomognemo Srbiji: Kolinda i Tihomir

Premijer, predsednica i predsednik Sabora Željko Rajner odgovarali su u subotu na pitanja novinara hoće li Hrvatska i formalno blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima sa EU u poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, prenosi Hina.

- Ako svi znamo šta je Hrvatska prošla i koje je kriterijume trebalo da ispunimo, mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi da postane članica EU ispuni iste kriterijume: kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cela Evropa traži - rekao je Orešković.

I mi smo morali

Predsednica Grabar-Kitarović je ponovila da Hrvatska podržava evroatlantske integracije Srbije, ali se saglasila sa Oreškovićem kad je reč o zadovoljenju potrebnih kriterijuma.

- Uvek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidata očekujemo da ispune apsolutno sve kriterijume koje je, uostalom, i Hrvatska morala da ispuni - izjavila je ona.

Upitan o mogućem blokiranju pregovora Srbije sa EU u poglavlju 23 zbog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, predsednik Hrvatskog sabora rekao je da je stav Hrvatske o tom zakonu od početka potpuno jasan.

- Taj zakon je neprimeren i ne uklapa se u evropske tekovine, a sve zemlje koje žele da pristupe EU moraju da slede i prihvate evropske tekovine - rekao je Rajner.

Mi samo hoćemo da pomognemo Srbiji

U međuvremenu, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je novinarima da Srbija još nije otvorila to poglavlje, te da Hrvatska samo želi da pomogne Srbiji.

- Ja sam to rekao i kolegama u EU, mi želimo da zajedno pomognemo Srbiji da promeni te stvari, da na taj način bude spremna za članstvo u EU - naveo je Kovač.

I on je poručio da Hrvatska podržava evropsku perspektivu svojih jugoistočnih suseda, pa tako i Srbije, istakavši da na tom putu ka članstvu u EU treba ispuniti sve kriterijume koje postavi EU.

Što se tiče poglavlja 23, Kovač je rekao da to znači poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštovanje i primenu međunarodnih sporazuma koji se tiču manjinskih prava, kao i punu saradnju sa sudom u Hagu.

Kovač je, međutim, napomenuo da je "jasno da ne može Srbija biti nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije".

2024 © - Vesti online