Subota 19.03.2016.
04:13
N. S. Preradović - Vesti

Južni tok nova šansa ili blef?

Reuters
Probni balon za Brisel: Vladimir Čižov

- Postoje izgledi za to, a Rusija je spremna da snabdeva energentima evropske potrošače u količinama koje oni mogu da kupe - rekao je Čižov. On smatra da je evropska tražnja za ruskim gasom nepromenjena.

- Videćemo u kom će obimu države koje su bile sastavni deo ovog projekta i Evropska komisija biti zainteresovane za obnovu Južnog toka - izjavio je ruski ambasador pri EU, a prenela agencija Tas.

Čizov priznaje da su u Evropskoj uniji i dalje prisutna podeljena mišljenja: jedni iskreno žale za tim projektom, dok su drugi preokupirani velikim ciljem - da smanje zavisnost od ruskih energetskih isporuka.

Gasovod Južni tok, od koga su Rusi i zvanično odustali, trebalo je da ispod Crnog mora dovede gas do Evrope i zemalja Balkanskog poluostrva. Godišnje je ovim gasovodom trebalo da se transportuje 63 milijarde kubika gasa, a najveću korist od gradnje pored Rusije, imale Bugarska i Srbija, zbog naplate tranzitne takse.

Sve je propalo kada je Bugarska, koja je bila predviđena da bude gasno evropsko čvorište, popustila pod pritiskom Vašingtona i Brisela i odustala u jeku ukrajinske krize od gradnje.
Moskva se potom okrenula novom projektu - izgradnji gasovoda preko Turske, ali je i on doveden u pitanje zbog obaranja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici.

Peskov: Nema promene!

Projekat Južni tok je obustavljen i na njemu se ne radi - izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. On je podsetio da je projekat zatvoren zbog, kako je rekao pozicije Evropske komisije. Peskov je dodao i da Brisel nije promenio stav prema tom gasovodu.

- Ako bi došlo do obnove Južnog toka, to bi bila sjajna vest - kaže za "Vesti" profesor dr Mlađen Kovačević.

- Niko nije imao ništa protiv da Nemačka sa Ruskom Federacijom potpiše ugovor o gradnji paralelnog toka na severu, pa je za očekivati da isto tako postupe i sa Južnim tokom. Potrebno je da Srbija i Mađarska više angažuju oko toga, a naročito Bugarska. Kod Bugara je problem što su po velikim pritiskom Vašingtona, koji žele da naude Rusima. Ipak male zemlje treba da gledaju svoj interes - kaže dr Kovačević.

Ekonomista Aleksandar Stevanović, međutim, ne veruje da može doći do obnove projekta Južni tok.

2024 © - Vesti online