Četvrtak 17.03.2016.
17:20
Vestionline

"Moskva izabrala pravi trenutak za povlačenje"

Reuters
Dim iznad Alepa posle jedne od bitaka

"Asad bi pao do Nove godine"

Jusin je izjavio da su odmah nakon odluke Kremlja 30. septembra prošle godine o operaciji u Siriji, "upućeni izvori" u Moskvi govorili da Rusija ne namerava da tamo bude godinama, već da je reč o mesecima i da odmah treba razmišljati o strategiji izlaska.

- Cilj koji je realno postavljen, a to je - ne dozvoliti pad režima Bašira al Asada je postignut. Da Rusija nije krenula u tu vojnu intervenciju i podržala Asada, on bi pao do Nove godine, jer je njegova vojska bila u krajnje teškom položaju i gubila je bitke jednu za drugom. Ruska avijacija je u početku polako, a zatim intenzivnije pomogla sirijskom predsedniku da napravi napredak i pobedi u nekoliko ključnih tačaka - smatra Jusin, a prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, zauzeta je teritorija oko drugog po značaju grada Alepa, uklonjenja je pretnja na priobalskim teritorijama i Latakiji, gde žive Alaviti na koje se oslanja Asad i gde se nalaze dve ruske vojne baze. Takođe, dodao je, nema pretnje da Damask može da padne. 

Jusin navodi da novi cilj Asada da kontroliše celu teritoriju Sirije, ne odgovara Rusiji i da ona ne želi da učestvuje u tome. 

- Asad ne može da drži celu teritoriju pod kontrolom, kada ima samo 15 odsto podrške stanovnika - Alavita. Ispalo je da je Asad hteo da vodi taj rat uz pomoć i na račun Rusije - izjavio je ovaj ruski analitičar.

Prema Jusinovim rečima, na pregovorima u Ženevi, sirijska delegacija je zauzela beskompromisnu poziciju, ponašajući se kao da je dobila rat. Nije spremna na ustupke, insistira na parlamentarnim izborima, koje niko ne bi priznao, ni Zapad, ni Rusija. 

Jusin zaključuje da se Moskva odlučila na povlačenje iz kampanje u trenutku kad je jezičak na vagi u vojnom smislu bio na njenoj strani, jer nema garancija da se situacija ne bi pogoršala, pošto iza sirijske opozicije stoje moćne države u regionu, prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online