Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2016.
18:11
Vestionline A

"Da li je Iran pravi razlog za povlačenje ruske vojske iz Sirije"?

Ruski analitičar Gevorg Mirzajan izneo je nekoliko pretpostavki o mogućim razlozima koji su naterali Vladimira Putina da naredi postepeno povlačenje ruske vojske iz Sirije. Najrealnijom smatra uticaj Irana na događaje u ovoj ratom razorenoj zemlji.

Reuters
"Pobeda u Siriji potrebnija je Iranu nego Rusiji"

"Ruska misija nije ispunjena"

- Zaista je oslobođeno preko 400 naselja, 10.000 kvadratnih kilometara, ali Islamska država nije likvidirana, nisu likvidirani teroristi koji mogu da se vrate u Rusiju... Dakle, misija nije ispunjena - smatra Mirzajan, a prenose ruski mediji.

Kao jednu od pretpostavki za povlačenje ruske vojske on iznosi nedavno obaranje sirijskog MiG-21. Znači li to da su Saudijci naoružali teroriste prenosnim protivavionskim raketama?  A šta ako počnu da obaraju ruske avione, postavlja pitanje ovaj ekspert. Ali, tu verziju i on sam odbacuje kao malo verovatnu. Slično oružje može da se koristi i protiv američke avijacije, a to bi značilo da su Saudijci ipak "raskrstili" sa SAD-om, smatra Mirzajan.

Druga pretpostavka: turski ultimatum. Nakon još jednog terorističkog napada u Ankari, Erdogan upozorava Kremlj da će turska vojska upasti u Sirijski Kurdistan, da je, štaviše, spremna za sukob sa Rusijom.

- Ova verzija ima neku logiku, pa čak i koristi Rusiji. Ako Putin povuče vojsku, makar pritom i pokazao mini-kukavičluk (što i nije tako strašno, jer Arapi veoma često menjaju mišljenje), on ukucava poslednji ekser u sanduk Turske pod rukovodstvom Erdogana. I ne samo to, zaoštravaju se odnosi Turske i SAD - analizira ovaj ruski stručnjak.

"Vaspitna mera je najrealnija"

Ipak i ta se verzija Mirzajanu čini neizvodljivom i pre svega zbog toga što, kako on smatra, Rusiji nije potreban krah i teritorijalna dezintegracija Turske.

- Moskva odlično shvata do čega može dovesti slaba, a stoga i agresivna Ankara, kako se to može odraziti na Bliski istok i Kavkaz. Zato Rusija mora da sačuva Tursku od samouništenja - tvrdi Gevorg Mirzajan, a prenose ruski mediji.

Ipak, za ovog ruskog analitičara, najrealnija je tzv. "vaspitna mera".

- Moskva je više očekivala od Teherana, a pobeda u Siriji je potrebnija Iranu nego Rusiji. Jer, radi se o očuvanju iranskog uticaja u Levantu i opstanku Hezbolaha. Umesto da ratuje u Siriji, Iran potpisuje ugovore vredne desetine milijardi dolara sa evropskim kompanijama. A Rusiji nije u stanju ni da isplati isporučene rakete S-300 - zaključuje Mizarjan, a prenose ruski mediji.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2016. 18:36
Rusija cisti zapadnu alijansu k'o ribu sarana - po bukvaru dok se ove drzavne bagre po Srbiji krckaju na tihoj vatrici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online