Četvrtak 17.03.2016.
16:10
Vestionline

Milo bi u NATO što pre, a ruski specijalci, nada se, neće doći

Srna
Zacrtao put Crne Gore: NATO, NATO i samo NATO

To što, kako je naveo, Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO "nije usmereno ni protiv koga, te ni protiv ruskih partnera".

- Naš put u EU i NATO je u našim interesima, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO. Nadamo se da je to prolazno i da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije - rekao je Đukanović.

Nećemo valjda kao Krim

Na pitanje da li u Crnoj Gori očekuje pripadnike ruskih specijalnih snaga koji su učestvovali u operaciji pripajanja Krima Rusiji, Đukanović je odgovorio da se "iskreno nada da neće doći".

On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO prvenstveno posledica pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, Rusije i SAD i Rusije i EU.

- Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog zaoštrenih odnosa sa EU i NATO - naveo je crnogorski premijer.

Povodom ranijih izjava da iza protesta u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska opozicija ima "nedvosmislenu podršku ruske politike".

- Praktično svi lideri tih uličnih protesta su poslednjih meseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori. Primali su ih na visokom nivou, počevši od rukovodstva Dume do lidera ključnih ruskih partija. A oni sa susreta sa ruskim zvaničnicima šalju signale stanovništvu Crne Gore da ih Rusija podržava u njihovoj nameri da spreče ulazak Crne Gore u NATO - smatra Đukanović.

On je istakao da su i ranije postojale nesuglasice u politici između dve zemlje, ali da "nije dobro ako Rusija danas kontaktira samo sa onima koji su protivnici crnogorske države".

Đukanović je ocenio da opozicija u Crnoj Gori pokušava da se predstavi kao proruska, ali da je to "neiskreno i lažljivo".

2024 © - Vesti online