Sreda 16.03.2016.
18:48
Vestionline

"Putin treba da sirijsku kampanju predstavi kao pobedu"

Reuters
Rusija ima razloga da bude zadovoljna

Jusin kaže da je pre svega sa dnevnog reda skinuto pitanje da li će se u doglednoj budućnosti održati režim Bašara al Asada.

- Krajem septembra prošle godine, vladine snage imale su velike probleme na frontu rapidno gubeći teritorije, da bi se posle uključenja u borbena dejstva ruskih snaga situacija drastično promenila. Pod ruskim vojnim kišobranom, vladine vojne snage sa saveznicima potisnule su opozicione trupe, ojačale pozicije u priobalnim područjima, u okolini Hame i Homsa, a proteklih nedelja i na "severnom frontu", na prilazu Alepu i u rejonu granice sa Turskom. Inicijativa je prešla na stranu Asadovih pristalica, koji su sve češće počeli da govore o osvajanju svih teritorija koje su "okupirali" teroristi - smatra Jusin, a prenose ruski portali.

- Međutim pomenuta opcija teško da se nalazila u planovima Moskve. Osvajanje svih teritorija moglo bi da potraje godinama, osim toga, nema garancije da bi uspelo. Saopštivši sada da se povlači iz rata, Moskva ima dobre razloge da sirijsku kampanju predstavi kao svoju pobedu. Najviše iz razloga što je primirje, koje su objavili ruski i američki predsednik, postalo moguće zahvaljujući preokretu u borbenim dejstvima, a za to su najzaslužnije ruske vojne snage, tvrdi ovaj ruski analitičar. 

- Logično je pretpostaviti da je rusko rukovodstvo dobilo od stranih partnera neke garancije da Bašara al Asada, nakon što je ostao bez pomoći Moskve, neće zateći sudbina prosovjetskog avganistanskog lidera Nadžibulaha, koga su protivnici svrgli sa vlasti, a zatim pogubili. Takav zaokret imao bi katastrofalne posledice za reputaciju Moskve u regionu i šire - zaključuje Maksim Jusin, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online