Sreda 16.03.2016.
17:32
Vestionline

"Krim nije trebalo ni davati Ukrajini"

Reuters
Stanovnici Krima slave prisajedinjenje Rusiji

"Referendum i na istoku Ukrajine"

- Krim je odavno trebalo priznati kao rusku teritoriju - izjavio je predsednički kandidat austrijske desno orijentisane Slobodarske partije Norbert Hofer, a prenose austrijski mediji.

- Na referendumu 2014. godine nije bilo dovoljno međunarodnih posmatrača - primećuje Hofer, i dodaje da ni pri zapadnim standardima glasanja njegovi rezultati ne bi bili drugačiji. 

- Velika većina glasala bi za Rusiju. Referendum o samoopredeljenju trebalo bi sprovesti i na istoku Ukrajine, tvrdi ovaj austrijski političar.

Priključenje poluostrva Rusiji Hofer smatra kršenjem međunarodnog prava, međutim, tvrdi da se kad tad mora "postati pragmatičan" i polako ukidati sankcije Rusiji.

- Nemoguće je produžavati sankcije u nedogled - rekao je Hofer i naglasio da su u ovoj situaciji pogođene i Austrija i Rusija, prenose austrijski mediji. 

Podsetimo, na današnji dan pre 2 godine održan je referendum na kome se većina stanovnika Krima izjasnila za prisajedinjenje Rusiji. Stanovništvo Krima odbilo je da prizna novu Vladu u Kijevu, koja je na vlast u Ukrajini došla 21. februara 2014. godine.

Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom na poluostrvu, glasali su za nezavisnost od Ukrajine i prisajedinjenje Rusiji na referendumu održanom 16. marta 2014. godine. Odluku je podržalo više od 1,2 miliona ljudi, ili oko 97 odsto glasača. Izlaznost na referendumu bila je 83 odsto.

2024 © - Vesti online