Utorak 15.03.2016.
19:33
Vestionline

Lavrov: Cilj je postignut, Vojska Sirije je ojačala!

Reuters

Zadatak da se pomogne sirijskoj vojsci ispunjen: Sergej Lavrov

- Naša odluka o delimičnoj obustavi vojne operacije, koju su naše vazdušne snage sprovodile na zahtev sirijskog predsednika Bašara al Asada, doneta je jer zadatak da se ojačaju mogućnosti Vojske Sirije kako bi se suprotstavila terorizmu generalno ispunjen - rekao je on.

Pored toga, kako je rekao, uspeh operacije se ogleda i u tome što je sirijska armija uspostavila kontrolu na glavnim strateškim položajima, dok je teroristima nanet težak udarac.

Lavrov je istakao da je glavno polazište Moskve da se poštuju interesi sirijskog naroda i celokupnog bliskoistočnog regiona, ali i interesi međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma.

- Uspostavljena je dobra osnova kako bi se operacija u svim tim pravcima nastavila, da se konačno pobede terorističke grupacije, da se reše humanitarni problemi u Siriji, kao i da se konačno uspostavi politički proces u zemlji - ocenio je Lavrov.

Dobra vojna saradnja Rusije i SAD 

Šef ruske diplomatije izjavio je da su Rusija i SAD za vreme vojne operacije u Siriji uspostavili veoma dobru vojnu saradnju.

- Uspostavljeni su veoma solidni kontakti između naših oružanih snaga. Mi smo jako dugo radili na tome, a trenutno se odvija veoma profesionalna saradnja između vojnih specijalista, pogotovu kada je reč o sprovođenju primirja - rekao je Lavrov.

On je istakao da Moskva računa na to da će svi napori Rusije, počev od pregovora Međunarodne grupe za Siriju u Beču, zatim u Njujorku i Minhenu, koji su rezultirali početkom pregovora u Ženevi, poslužiti kao stimulans svim zapadnim i regionalnim partnerima da utiču na sirijsku opoziciju kako bi nastavila da se ponaša konstruktivno.

- Nadamo se da će i predstavnici Damaska, kao i delegacija sirijske opozicije zanemariti lične interese i ambicije i pronaći zajednički jezik kako bi se rešila kriza u Siriji - dodao je Lavrov.



 

2024 © - Vesti online