Petak 11.03.2016.
20:24
Vestionline

Rusi se pitaju: Šta će Srbiji NATO?

Tanjug
Narod neće u NATO, šta će uraditi političari?

"Srbi će priznati Kosovo, Rusi se neće buniti"

- Predsednik Putin razume šta smo i kada smo potpisali - rekao je Tomislav Nikolić, misleći na sporazum sa NATO-om. Ali, u Kremlju shvataju i to da saradnja sa vojnim blokom u jednom trenutku može da postane tako tesna da se neće razlikovati od učlanjenja, smatra Mirzajan.

- Zato se, po svemu sudeći, na susretu Putina i Nikolića razgovaralo o nekom kompromisu koji će, sa jedne strane, uzeti u obzir interese srpske elite, a sa druge - Rusije i srpskog naroda, smatra ovaj analitičar, a prenose ruski mediji.

- Jedna od mogućnosti je da se istovremeno sa procesima povezanim sa NATO-om odvija i vojno-politička integracija Srbije i Rusije. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin je tim povodom predložio da ruski saradnici humanitarnog centra u Nišu dobiju isti diplomatski status kao NATO vojnici - rekao je Mirzajan.

- Što se tiče evropskih integracija Srbije, mislim da kada pitanje Kosova ostane poslednja tehnička prepreka na putu za EU, Beograd će prekoračiti prag nacionalnog ponosa i priznati nezavisnost Prištine. Moskva se neće posebno buniti zbog toga. Kremlj je već iskoristio kosovski presedan u slučaju Krima i ruski činovnici su više puta govorili da će priznati nezavisno Kosovo samo ako na to pristane Srbija - zaključuje Gevorg Mirzajan, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online