Četvrtak 10.03.2016.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Toma moli da dođe papa

Otvaraju vrata Srbije Franji: Patrijarh ruski Kiril i Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas završava dvodnevnu posetu Rusiji, a juče se sastao sa patrijarhom Kirilom koji mu je uručio nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda. Formalno, on boravi u Moskvi zbog uručenja nagrade, ali je u program posete uključen i susret sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Nikolić je uoči odlaska u Moskvu izjavio da će zamoliti poglavara Moskovske patrijaršije da apeluje na srpskog patrijarha Irineja da Sabor Srpske pravoslavne crkve omekša svoj stav, te da SPC uputi poziv i da blagoslov rimokatoličkom papi da poseti Srbiju. Nikolić smatra da je ipak odlučujući stav patrijarha moskovskog i cele Rusije, tim pre što su se papa Franja i patrijarh Kiril već sastali na Kubi.

- O tome bi trebalo sami da odlučujemo ali je veoma bitno mišljenje moskovskog patrijarha i s njim treba razgovarati pre toga - rekao je predsednik Srbije, podsetivši da je pokušavao da patrijarha srpskog Irineja i vladike SPC ubedi da se organizuje poseta rimskog pape Srbiji iz, kako je rekao, dva razloga - zbog kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca i nepriznavanje Vatikana jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Kirilov i Franjin nedavni susret u Havani Nikolić je ocenio kao "izvanredan potez, tim pre što je papa, potpuno otvoreno i jasno, i mada to nije niko očekivao, rekao da je Vladimir Putin danas zaštitnik hrišćanstva".

- Tako nešto reći, i da to ne predstavlja osnov za ublažavanje nesporazuma i gledanja na veru, to samo može čovek koji ne živi na zemljinoj kugli - naveo je Nikolić.

Rekao je takođe da je shvatio "da je SPC bila iznenađena vešću o susretu patrijarha Kirila i pape Franje i da je tu zakasnila".

Da se ne molimo u podrumima

Predsednik Nikolić smatra da je jedinstvo hrišćana danas neohodno jer su oni, neki manje, a neki više ugroženi.
- Očigledno je da mi moramo da sarađujemo mnogo više, mnogo intenzivnije da ne dođe do situacije da u podrumima ponovo ispovedamo hrišćanstvo. To bi trebalo institucionalno da se organizuje - ukazao je on.

- Mogla je da prednjači u tom uspostavljanju boljih odnosa koji su nam neophodni zato što kad se misli na podrume, zaista je u mnogim zemljama, pogotovo u onim u kojim islam prednjači po broju vernika, i hrišćani u velikoj meri pravoslavni, u opasnosti su da izgube život gde god budu javno ispoljavali svoju veru - rekao je predsednik Srbije.

Verski analitičar Draško Đenović ne smatra da je reč o Nikolićevom pokušaju vrbovanja patrijarha Kirila, " jer je Srpska pravoslavna crkva samostalna i ravnopravna u pravoslavnom svetu a ne infatilna", već da je predsednik Srbije u ozbiljnom problemu po pitanju eventualnog papinog dolaska u Srbiju

Apel Kirila promenio bi stav SPC
- Mada ne vidim logiku da u 21. veku SPC ili bilo koja hrišćanska crkva treba da se potčinjava onoj drugoj, u ovom slučaju vatikanskim pravilima, kako bi umilostivila potencijalnog gosta, s obzirom na ovako kompleksnu situaciju ipak je logično da predsednik Srbije zatraži pomoć patrijarha Kirila jer je on na čelu najmoćnije i najmnogoljudnije pravoslavne crkve. Budući da među episkopima u SPC ima neodlučnih, ali i ruskih đaka, moguće je da je Nikolić uveren ukoliko bi stigao apel patrijarha Kirila, da bi na Saboru SPC većina izglasala da se uputi crkveni poziv papi - smatra Draško Đenović.

- S jedne strane Nikolić pokušava da dovede papu kao državnika koji je na čelu teokratske države Vatikan, a s druge strane isprečilo se staro vatikansko pravilo da papa ne može da ide u strane posete ukoliko uz poziv države domaćina ne dobije i saglasnost većinske crkve u toj zemlji i ne sastane se sa njenim poglavarom. Rečju, bez obzira na postojeći stari poziv države Srbije i katoličkih vernika u Srbiji, papa ipak neće doći sve dok i od SPC ne dobije poziv i to sa ugovorenim susretom sa srpskim patrijarhom u Beogradu - pojašnjava Đenović.


Početak pomirenja hrišćana

Predsednik Srbije susret patrijarha Kirila sa papom Franjom vidi kao početak hrišćanskog crkvenog pomirenja i dobar znak.
- Ne znam da li su morali toliko da se razdvoje, da podele narod, da hrišćanstvo mora da trpi udare hiljadu godina, čega nema u drugim religijama, ili su to mogli ranije da prevaziđu - ne znam, ali trenutno posmatram stvari ovako, veoma subjektivno, kao predsednik Srbije koja zavisi od stava Vatikana kad je reč o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije, a Vatikan je nije priznao - rekao je Nikolić.

Patrijarh Irinej je, da podsetimo, svojevremeno izjavio da se SPC ne protivi da papa u Srbiju dođe kao državnik, te da on ne bi imao ništa protiv da se sa njim sastane, ali da o susretu, kao i crkvenom pozivu, jedino može da odluči najviše zakonodavno telo SPC.

- Sveti arhijerejski sabor, koji do sada nije dao blagoslov. Takođe, kada je 2013. godine za proslavu jubileja Milanskog edikta potekla inicijativa da se papa pozove na proslavu u Niš, šef ruske crkvene diplomatije mitropolit Ilarion Alfejev je srpskom crkvenom vrhu preneo poruku ruskog patrijarha da SPC, ukoliko pozove papu, "zaboravi" na dolazak poglavara RPC. I papa nije došao. A ruski patrijarh nije hteo da njegov prvi istorijski susret sa papom bude u većinski pravoslavnoj državi, već na neutralnom terenu, i to daleko od Rima i Moskve.

Mozaik za Savin hram

Predstavnici Ruske pravoslavne crkve priredili su srdačnu dobrodošlicu predsedniku Nikoliću. Delegaciju na dočeku predvodio je vladika Poremon, vikarni episkop patrijarha Kirila, a u delegaciji su ili i vladika Antonije, te član ruske Dume i specijalni izaslanik Vladimira Putina Aleksandar Babakov, predsednik Međunarodnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Nikolić se sastao i sa Ljubovom Glebovom, kojoj je Putin postavio poverio realizaciju izrade mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu.

2024 © - Vesti online