Nedelja 06.03.2016.
13:48
Vestionline

Ameri priznali: Ruski Tupoljev nikad razorniji

wikipedia.org
Putin u Tupoljevu

"Dva i po puta bolji od postojećeg bombardera"

- Modernizovan Tu-160M2 nadzvučni dalekometni strateški bombarder, koga su piloti prozvali "Beli labud" dobiće novu avioniku i brže će obavljati svoju funkciju nuklearnog obuzdavanja - tvrdi američki analitičar Dejv Madžumdar.

Ranije je komandant ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga Viktor Bondarev izjavio da će modernizovani nadzvučni strateški bombarder-nosač raketa Tupoljev, konstruisan u Opitno-konstruktorskom birou,  početi da leti 2019. godine.

Modernizovana verzija strateškog bombardera Tu-160 biće opremljena nekolicinom najnovijih raketa, kao i najsavremenijim motorima, daleko izdržljivijim od ranijih, koji će moći da prevale i 1.000 kilometara više od prethodnih. Trenutno je najveći i najmoćniji nadzvučni avion sa promenljivom geometrijom krila. Imaće novi radar, a biće zamenjena i navigaciona oprema. Može da ponese više bombi i raketa nego bilo koji drugi avion. Po mogućnostima i udarnoj moći nadmašiće, kako je najavljivano iz ruske vojske, dva i po puta bombardere Tu-160, koji su trenutno u upotrebi i biće praktično novi avion, prenose američki mediji.

2024 © - Vesti online