Petak 04.03.2016.
04:11
B. S. - Vesti

Generala Đukića izručuju Hrvatskoj

Lična arhiva
Uhapšen na pravdi boga: General Borislav Đukić

Da podsetimo, Đukić je uhapšen 18. jula prošle godine dok je "čekirao" kartu da sa suprugom iz Tivta poleti za Beograd jer su policijski i carinski službenici na toj graničnoj međi našli njegovo ime na poternici hrvatskog Interpola, staroj više od 20 godina. Njemu je odmah određen ekstradicioni pritvor i od tada je čamio u spuškom zatvoru:

- Uprkos ubedljivim i neoborivim dokazima da on nema nikakve veze sa zločinima koji mu se pripisuju, ostvarilo se, nažalost, strahovanje, i njegovo i moje kao njegovog branioca, da će ipak biti izručen Zagrebu - kaže Đukićev advokat Milorad Ivanović.

- Sve što sam mogao na krivično-pravnom i medijskom terenu učinio sam, ali je to očigledno bilo nedovoljno i tu više nema pogovora jer je ministrova odluka konačna.- kaže on.

Ivanović izražava žaljenje što se tako završilo i veliku zabrinutost za dalju sudbinu generala Đukića, tim pre što je i njegovo zdravlje dobrano načeto:

- On u Hrvatskoj, u to nema sumnje, neće i ne može imati zakonito, fer i pravično suđenje zbog opštepoznate činjenice - velike antisrpske histerije i mržnje prema Srbima - kaže Ivanović sa strepnjom i željom da Đukić istraje i izdrži u toj neravnoj borbi, da pobedi nepravdu i dokaže svoju nevinost.

Štrbac: Politička odluka

Direktor Veritasa Savo Štrbac s rezervom je prihvatio informaciju da će general Borislav Đukić biti izručen Hrvatskoj.
- Vrhovni sud Crne gore je presudio da postoje zakonski uslovi da se on izruči i Srbiji i Hrvatskoj, a pritvor mu ističe 18. marta. Ukoliko je crnogorski ministar zaista potpisao rešenje o izručenju Hrvatskoj, onda je to politička odluka čiji su motivi jasni. Crna Gora je kao kandidat NATO i EU odlučila da sebi ne stvara "neprijatelja" jer je Hrvatska član u obe organizacije i može da im na tom putu pravi probleme - ističe Štrbac.

Od maja 1992. godine, odnosno od povlačenja JNA sa prostora Srpske Krajine, Đukić je sve do aprila 1993. bio savetnik tada glavnokomandujućeg Milana Martića (osuđen u Hagu na 35 godina) i samo on je mogao da mu kao pretpostavljeni naređuje.

2024 © - Vesti online