Četvrtak 03.03.2016.
16:09
Vestionline

Hrvatska postaje američki "gasni igrač"

Tanjug
Ameri hoće energetsku nezavisnost Hrvata

"Nije upereno protiv Rusije"

SAD jako podržavaju izgradnju plutajućeg "El En Dži" terminala na Krku, koji, kako navode, "nije uperen protiv Rusije", nego prema "jačanju energetske nezavisnosti Hrvatske i Evrope", navode mediji.

Koordinator za međunarodna energetska pitanja Stejt departmenta Amos Hokštajn dogovarao je u Zagrebu ovaj posao sa predstavnicima Vlade Hrvatske. Zvanični Zagreb navodi da jedan od najvećih prioriteta - plutajući terminal, koji je jeftiniji od fiksnog i brže se gradi, mogao biti potpuno operativan u roku od dve godine.

- To je velika komercijalna i geopolitička prilika za Hrvatsku - smatra američki funkcioner, koji tvrdi da projekat nije uperen protiv Rusije, jedinog dobavljača gasa u regiji, prenose mediji.

On poručuje da bi ruske firme "trebalo da nastave da prodaju gas", ali "po pravilima igre". SAD su spremne da pune budući terminal gasom, koji se može nabaviti i u Australiji, Kataru i drugim zemljama koje razvijaju svoje gasne resurse. 

Hokštajn navodi da je prerano govoriti o kapacitetu terminala i o tome hoće li ga Hrvatska iznajmiti ili kupiti, a prenose mediji.

2024 © - Vesti online