Sreda 02.03.2016.
09:51
Vestionline

Pentagon: "Rusija je tragična pretnja"

Reuters
Vladimir Putin nadgleda rusku Baltičku flotu

"Gore nego hladni rat"

"Džejms Taunzend, koji je prošle nedelje posetio Stokholm, izjavio je da ruski vojni manevri kreiraju situaciju neizvesnosti na severu Evrope. On je takođe obećao Švedskoj podršku u zaštiti od ruske pretnje", prenose ruski mediji.

- Rusija je nezgodna, tragična pretnja sa kojom ćemo morati da živimo izvesno vreme - izjavio je Taunzend u intervjuu za švedske medije, prenosi RIA "Novosti".

Prema njegovim rečima, za razliku od vremena hladnog rata, danas je epicentar sukoba bliže granicama Švedske i baltičkim zemljama.

- Putin zastrašuje baltičke zemlje, ali mi ne znamo kakav je njegov krajnji cilj. Baltički narodi su naše komšije. U ovom regionu postoji neizvesnost zbog neočekivanih ruskih manevara. Suočeni ste sa bombarderima koji uvežbavaju napade na vas, sa avionima koji lete bez uređaja za identifikaciju ili koji narušavaju vazdušni prostor. Sve severne zemlje negoduju i osećaju nestabilnost - izjavio je on švedskim medijima.

Prema rečima Taunzenda, "to neprekidno traje i u poređenju sa hladnim ratom situacija je mnogo neizvesnija". Na pitanje novinara o tome da li ima osnova za izjave u javnosti o tome da SAD i NATO opkoljavaju Rusiju, Taunzend je odgovorio da "NATO nikoga ne opkoljava, to je organizacija koja treba da zaštiti svoje saveznike".

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao da ruski vojni avioni nisu narušili granice drugih država. Prema njegovim rečima, "letovi vojnih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru nisu nezakoniti", prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online