Sreda 02.03.2016.
05:37
J. L. Petković - Vesti

Pogažene ikone i budućnost

Osrnavljen hram poruka Srbima: Živojin Rakočević

"Primećuju se tragovi kopanja po crkvi, verovatno u nameri da se pronađe neko skriveno blago", navodi se na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Obijanje i pljačku crkve sagrađene u 17. veku prvi je primetio sveštenik jerej Slobodan Đorić, koji je slučaj prijavio Kosovskoj policiji.

Komentarišući ovaj vandalizam, Živojin Rakočević, analitičar i novinar sa Kosova i Metohije, ističe da je reč o dva procesa koji se sprovode nad Srbima i srpskim kulturnim i verskim nasleđem.

- Prvi je uništavanje živih crkava i obesmišljavanje života u njima, a drugi je trajno uništavanje i zatiranje hramova, spomenika i grobalja oko kojih i u kojima niko ne živi. Skrnavljenje hrama Presvete Bogorodice kod Prizrena je proces kojem su izloženi svi vredni duhovni i kulturni spomenici prizrenske okoline, i to je kontinuitet koji traje već deceniju i po. A on ima za cilj da se jednog jutra probudimo i da nam se čini da niko ranije ovde nije živeo - kaže za "Vesti" Rakočević.

Dačić: Kome vi delite lekcije

- Vi delite lekcije Srbiji, a znate šta se desilo sa svedocima u slučaju Haradinaj pred Haškim tribunalom. Više nisu živi. Pa je li to saradnja sa Haškim tribunalom - rekao je Dačić odgovarajući na optužbe Vljore Čitaku.
- Govorite o tome da Srbi maltene nisu ni živeli na Kosovu, da su to bili vojnici i policajci... Pa kako možete? Dobro znate da su Srbi pre nekoliko vekova bili većina na Kosovu, to su istorijske činjenice - naglasio je Dačić sa sednici SB UN.

Nakon kosti u grlu koja je ostala svim Srbima posle političke podrške Srpske liste vladajućoj albanskoj većini bez koje predsednik Kosova nije mogao biti izabran u petak, očekivalo se da će međuetničke tenzije malo spasti, a barem privremeno prestati napadi na imovinu Srba i SPC.

- Mi jednostavno živimo u tamnom vilajetu, gde moraš da se privikneš da samo uzimaju i uzimaju od tebe, a ne pomišljaju da ti naprave bilo kakav ustupak - zaključuje Rakočević.

Napad na pravoslavnu crkvu dogodio se i uoči zasedanja Saveta bezbednosti UN u Njujorku, gde je ministar spoljnih poslova Srbije po ko zna koji put ponovio da Srbija ne može da služi kao "vreća za udaranje" predstavnicima kosovskih institucija, te da se Srbija trudi da pruži ruku, a da nema kome da je pruži.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izložio je da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća, da je karakterišu sukobi i nasilje i da je položaj kosovskih Srba ozbiljno ugrožen. On je podsetio na kamenovanje autobusa sa izbeglicama, pucanje na srpske domove i skrnavljenje crkava posle neuspelog pokušaja Prištine da učlani Kosovo u Unesko.

2024 © - Vesti online