Utorak 01.03.2016.
15:13
Vestionline

Nemcima teško protiv Hitlerovog podmlatka

Reuters
Sudovi ne mogu lako da se obračunaju sa neonacistima

"Dojče vele" piše da odluku o zabrani neće biti nimalo lako doneti i podseća na situaciju u Nemačkoj iz devedesetih godina prošlog veka: podmetanje požara u azilantskim centrima i kućama u kojima žive stranci. Rostok, Hojersverda, Zolingen i Meln postali su sinonimi pogroma i krvoločnosti.
 
Međutim, "Dojče vele" navodi da su sudije 2003. godine obustavile postupak i pre nego što je zaista počeo. Razlog je bio to što su tvrdnje o neustavnom delovanju NPD-a najvećim delom bazirane na informacijama takozvanih osoba od poverenja, doušnika, koje je Služba za zaštitu ustavnog poretka ubacila u redove stranke.

Ovaj medij ocenjuje da je NPD dodatno izgubio na značaju i podseća da je povod za drugi postupak za zabranu rada NPD-a bio konačno otkrivanje desno-ekstremističke grupe Nacional-socijalističko podzemlje (NSU) i zaprepašćenje zbog deset ubistava koje je ta grupa počinila.

- Ukoliko NPD bude zaista proglašen za stranku koja deluje protivno ustavu, ostaje još uvek mogućnost procesa pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Uslovi koje neka stranka mora da ispuni da bi na tom Sudu bila zabranjena, veoma su strogi - zaključuje "Dojče vele".

2024 © - Vesti online