Ponedeljak 29.02.2016.
02:00
N. Jokić - Vesti

"Ne" proterivanju "stranih kriminalaca"

Reuters
Opasan referendum je propao

Inicijativa Narodne partije izazvala je žestoku polemiku. Njeni zagovornici tvrdili su da je neophodno "konačno zaštititi našu bezbednost", dok su njeni protivnici ukazivali da je reč o "nehumanoj" inicijativi, suprotnoj načelima pravne države.

Odbacivanje ove inicijative znači i neuspeh pokušaja Narodne partije da zaobiđe parlament i direktno kroz referendum promeni ustav u koji je želela da unese automatsko proterivanja stranaca koji su prekršili zakon uključujući tu i sitne delikte čija duga lista samo što ne obuhvata i pogrešno parkiranje.

Manifest protiv

Sve ostale stranke u parlamentu protive se tom predlogu, a protiv njega je potpisan i manifest skupine 120 pravnih stručnjaka i 270 bivših i sadašnjih poslanika.

Izlaznost na referendumu juče je bila veoma visoka u većini kantona gde su u jutarnjim časovima mogli da se vide redovi ispred glasačkih mesta.

Prema zakonu koji predlaže SVP država ne bi deportovala samo strance koji su počinili ubistvo, silovanje ili trgovanje ljudima,nego i sitne prekršaje,poput lažnih svedočenja, pretnji državnim službenicima ili vandalizma. Kritičari smatraju da bi novi zakon bio posebno nepravedan prema 400.000 takozvanih sekondosa,druge generacije stranaca,koji su rođeni u Švajcarskoj,ali nemaju švajcarsko državljanstvo.

2024 © - Vesti online