Petak 26.02.2016.
07:39
I. K. - Vesti

Slomljeni juriši Islamske države

Reuters
Džaba svi napori: Islamska država ne može da osvoji Dejr ez Zaur

Grad brane 37. artiljerijska brigada, 10. rezervna divizija i 104. vazdušno-desantna brigada, pod komandom generala Isama Zahredina. Vojnike nije pokolebala činjenica da se nalaze stotinak kilometara od najbližih sirijskih položaja, ni što im je jedina mogućnost snabdevanja aerodrom, iako Rusi i padobranima izbacuju hranu stanovništvu.

Teroristi su u utorak po ko zna koji put napali aerodrom s jugositoka, gde su njihovi položaji udaljeni samo tri kilometra od piste. Zahvaljujući budnosti branilaca, kamioni natovareni eksplozivom sa samoubicama za volanom uništeni su na bezbednoj udaljenosti. Ipak je usledio juriš koji je Islamsku državu skupo koštao.

U poljima kombinata Mreja ostale su desetine leševa terorista. Među njima je bio i abu Sajaf al Libi (Libijac), kao i mnoštvo džihadista iz Saudijske Arabije, Iraka, ruske republike Čečenije i Kuvajta.

Oni su u zauzeli nekoliko objekata za koje se ispostavilo da su mišolovke u kojima su ih uništavali ruski, ali i sirijski piloti koji su uzletali pod minobacačkom vatrom. Pošto je propalo nekoliko naleta terorista, njihova komanda prekinula je napad.

Za to vreme, vojska je oslobodila dva kvarta u centru podeljenog grada, ali i uništila tunel s teroristima u njemu.

2024 © - Vesti online