Petak 26.02.2016.
04:50
M. Obradović - Vesti

Vehabija odveo porodicu u smrt

Reuters
Razorena zemlja: Ovako izgledaju gradovi u Siriji

Prema pisanju ekstremističkog portala Saff.ba, on i njegova porodica stradali su 19. februara, dok se se vraćali u džamije. Izvor ovog portala tvrdi da su stradali tokom ruskog bombardovanja položaja Islamske države u Siriji. Bomba je navodno pogodila automobil u kojem se Karić nalazio sa trudnom ženom i troje dece.

Neizvesnost oko sahrane

Institucije BiH još se nisu zvanično izjasnile o slučaju pogibije cele porodice iz ove zemlje u Siriji. Zato zasad ostaje nejasno da li će se tela Valdesa Karića i njegovih najbližih dopremati u BiH ili će oni biti sahranjeni na području Sirije.

Ovo je novi slučaj pogibije državljana BiH u Siriji, ali prvi put javnost saznaje da je na stranom ratištu poginula cela porodica. Inače, sam Valdes Karić se odranije dovodi u vezu sa ekstremističkim pokretima u BiH, a pre nego što im se pridružio, jedno vreme živeo je i radio u Švajcarskoj.

- Karić je otišao pre nekoliko godina. Imamo informacije da je prvo otišao sam, pa se vratio po ženu i decu - kaže sagovornik "Vesti" iz bezbednosnih struktura.

Prema nepotpunim podacima, u Siriji je sada oko 150 državljana BiH, a neki od njih tamo su sa kompletnim porodicama. Jedan od onih koji je porodicu odveo u rat je i Nusret Imamović, bivši vođa vehabija iz Gornje Maoče kod Brčkog. Od Imamovića već neko vreme nema ni traga ni glasa, ali bezbednosne službe nemaju informacije o tome da li je živ. Zasad je sigurno da se nije vratio u BiH.

Inače, Interpol je na zahtev BiH raspisao šest crvenih poternica za njenim državljanima zbog terorizma i ilegalnog priključivanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, koje su uglavnom u sastavu Islamske države.

Međunarodna potraga je raspisana za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta poternica za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuhairijem (50).




 

2024 © - Vesti online