Petak 26.02.2016.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti

Srpski Fijat na izdisaju!

Tanjug
Fijat na sve načine pokušava da pokrene prodaju: Ponovo aktuelna akcija staro za novo

Fijat Krajsler automobili Srbija je prvi izvoznik srpske privrede, ali već neko vreme stručnjaci upozoravaju da fabrika nema budućnost bez pokretanja novog modela, o čemu se za sada ne razmišlja. Bilo je i nezvaničnih najava da bi deo proizvodnje mogao da bude preseljen iz Turske u Srbiju, što je kompanija kasnije demantovala.

Radnici te kompanije sve su zabrinutiji. I to ne samo zbog toga što tokom prinudnih odmora primaju po 65 odsto od redovnih plata, no još više, reklo bi se, što i dalje nema nikakvih najava o proizvodnji novog modela u kragujevačkoj fabrici, u kojoj, voljom Vlade Srbije, ne funkcionišu ni organi upravljanja.

- Nema informacija o novom modelu, ali ni novih tržišta za već postojeći model 500L, zbog čega radnici već otvoreno strahuju za budućnost fabrike - kaže Marković.

Za srpskim automobilom nema više tražnje ni u Sjedinjenim Državama, niti Evropi, a kompanija je pre nekoliko dana pokušala da akcijom zamene staro za novo podstakne tražnju u Srbiji. Na primer, model fijat 500L pop može se nabaviti po ceni od 9.900 evra, pod uslovom da kupac u zamenu (reciklažu) ponudi vozilo starije od deset godina. Ali, stručnjaci se slažu da to ne može pomoći ni na srednji, a kamoli dugi rok.

Nedavno je ekonomista Stojan Stamenković upozorio da bez novog modela Fijatu u Srbiji nema opstanka. Srpski premijer Aleksandar Vučić je situaciju ocenio "vrlo ozbiljnom" i najavio da će država povećati subvencije Fijatu kako se proizvodnja ne bi prekinula.

I država dugla ruke?

Vučić je nedavno ocenio da su neozbiljne najave moguće izlazne strategije Fijata iz Srbije, ali ništa ne preduzima da bar profunkcioniše Nadzorni odbor fabrike. Prošla su dva meseca otkad je ustanovljeno da kandidat države za predsednika NO ne može da bude na funkciji, zbog sukoba interesa, a Vlada ne predlaže nikoga drugog za to mesto, zbog čega je rad Nadzornog odbora fabrike blokiran.
- Pozivamo premijera da, ako ne može sam da predsedava tom organu, napokon predloži nekoga ko bi mogao da bude na toj funkciji, i time odblokira rad organa upravljanja - rekao je tim povodom Zoran Marković.

 

 

 

2024 © - Vesti online