Ponedeljak 22.02.2016.
04:11
Đ. Barović - Vesti

Lažne nade raznete bombama

Tanjug/AP
Ruševine u Sabrati: Slađana i Jovica su poginuli u bombardovanju u kampu za obuku Islamske države

Oteti 8. novembra prošle godine, Stankovićeva i Stepić su, prema informacijama koje je saopštio premijer Srbije Aleksandar Vučić, poginuli krajem prošle nedelje u napadu američkih vazdušnih snaga na kamp za obuku Islamske države u gradu Sabrata.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije naveo da je BIA pre desetak dana saznala gde se oteti Srbi nalaze, kao i da su informacije o njima dobijali na "nedeljnom nivou".

- Uspevali smo da na gotovo nedeljnom nivou dobijamo dokaze o njihovom zdravstvenom stanju. Razgovarali smo sa svim prijateljskim službama, sa FSB, CIA, a najkonkretnije informacije dobili smo 12. februara od Španaca o lokaciji koja je potvrđivala da smo i mi približno znali lokaciju u Sabrati, gde se oteti nalaze - kazao je Vučić.

Sporni detalji otmice

Premijer Srbije je otkrio da je najodgovorniji za kidnapovanje srpskih državljana izvesni Ahmed Abaši, koji nije zvanični pripadnik ID, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist.
"Iza njega stoji druga osoba, ali ime ne mogu saopštiti, da ne bi bili ugroženi životi drugih građana Srbije koji su u Libiji", rekao je Vučić i demantovao ranije tvrdnje srpskih zvaničnika da su službenici ambasade oteti slučajno, ali i da im Ministarstvo spoljnih poslova nije dalo nalog za putovanje tokom koga su i oteti.
"Čovek po imenu Ganudi davao je kontradiktorne informacije o samoj otmici i o njegovim kontaktima sa našim ljudima postoje veoma kontradiktorne informacije. Stavovi prisutnih Libijaca o samom viđenju otmice dramatično su različiti u odnosu na ono što su rekli pojedini srpski državljani", dodao je Vučić.
 

Pentagon je saopštio da su avioni F-15 E izveli napad na jednu kuću udaljenu desetak kilometara od centra Sabrate tokom kojeg je poginulo oko 40 ljudi, a da je glavna meta bio Nuredin Čourčane, povezan sa dva teroristička napada u Tunisu.

Međutim, predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk tvrdi da nema informacija da je u ovim napadima stradalo i dvoje Srba.

- Videli smo izveštaje o tome da je dvoje talaca iz Srbije ubijeno u Libiji. U ovom trenutku nemamo informacije koje bi ukazivale na to da su njihove smrti posledice udara koje su vojne snage SAD provele protiv visokog zvaničnika ISIL-a i kampa za obuku ID-a u Libiji - navodi se u saopštenju predstavnika za štampu Pentagona Pitera Kuka.

U saopštenju je dalje precizirano da su američke obaveštajne službe "nedeljama" osmatrale ovaj kamp, a da u "vreme napada" nije bilo "pokazatelja" da u njemu ima civila.

- Iako okolnosti njihove smrti ostaju nejasne, izražavamo najdublje saučešće Vladi Srbije i porodicama ubijenih - naveo je zvaničnik Pentagona.

I Ambasada SAD u Srbiji je uputila najiskrenije saučešće porodicama poginulih, navodeći da je ambasador Kajl Skot uputio saučešće premijeru i ministru inostranih poslova Srbije "čim je čuo novinski izveštaj" o smrti dvoje srpskih državljana.

Porodice u šoku

Brat ubijenog Jovice Stepića Dragan tvrdi da je informaciju o tragediji saznao preko televizije, a da se do poslednjeg trenutka nadao da će sve završiti dobro.
"Sa suprugom sam gledao vesti na televiziji i kad sam čuo strašnu vest, ostao sam nepomičan i u šoku. Nisam mogao da progovorim. Verovao sam do juče da će sve biti u redu i da će uspeti da ih oslobode... Zatečen sam, nisam očekivao da će se sve ovako završiti", ispričao je Dragan i objasnio da je mesecima molio svog brata da se vrati iz Libije, ali da ga je ovaj ubeđivao da je bezbedno.
"Da me je poslušao, sve bi bilo u redu. Užasno se osećam. Ne osuđujem državu, ali ne znam u šta da verujem. Razočaran sam. Čas kažu da su otmičari tražili otkup, čas da nisu. Ne znam šta je istina. Nas niko nikad nije zvao da traži pare. Pa ko će da nas i zove, mi smo seljaci, šta mi možemo da uradimo. Ne znam više ni šta da pričam, ne mogu da dođem sebi."
Jovičina ćerka Olivera Stepić i njegov brat po majci Velja juče nisu želeli da daju izjave. Snaja Jasmina, Veljina supruga, kaže da ih je Ivica Dačić obavestio o nesreći.
"Na sedativima sam, ne mogu da se primirim. Kad je suprugu zazvonio telefon, mislili smo da nas čekaju dobre vesti o Jovici, ali... Jovica je bio veoma dobar čovek, mom Velji je mnogo teško, bili su baš bliski. Očekivali smo da će biti oslobođeni kad su nedavno onog našeg čoveka oslobodili, a sad ovo... Užas", kratko je rekla Jasmina.

Ipak, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tvrdi da su "strane obaveštajne službe", pa samim tim i one iz SAD, i te kako imale informaciju o tome gde se oteti državljani Srbije nalaze. Dačić je naveo i da zvanični Beograd nije bio obavešten o planiranim napadima vojske SAD u Libiji, kao i da će zatražiti objašnjenja od obe zemlje kako je došlo do tragedije.

Premijer Vučić kaže da će predstavnicima SAD "reći sve u lice", ali da "nema nameru da zaoštrava odnose sa SAD".

- Odnosi sa SAD su popravljeni u poslednje vreme. Istorijski nisu laki, a sada je potvrđeno da su naše ljude ubile američke bombe. Biću predsednik Vlade još bar dva meseca i za to vreme ću pitati da li su imali informacije da su na tom mestu bili državljani Srbije - rekao je Vučić.

On je kazao i da bi državljani Srbije sigurno bili oslobođeni da nije bilo američkog vazdušnog napada, jer su obećanja dobijana od "različitih krila libijskih vlasti".

- Pregovarano je sa svima koji su mogli da nam pomognu. Pomogli su nam u prethodnim slučajevima, pomogli bi nam i u ovom slučaju - kazao je Vučić i objasnio da je Srbija bila spremna i da plati otkup.

- Jednom se pojavio čovek koji je rekao da je pre dvadesetak godina imao prijatelja u Libiji i tražio da mu damo 40 miliona evra da ode tamo. Da li biste vi nekome dali 40 miliona, a da nemate nikakve garancije - upitao je Vučić i otkrio da su članovi jedne libijske milicije nudili Srbiji zajedničku akciju oslobađanja otetih radnika Ambasade Srbije u Libiji.

- Nuđena je operacija u kojoj bi učestvovalo oko 1.000 ljudi, među kojima bi bilo i deset srpskih operativaca. Ipak, procenili smo da bi takva akcija dovela do mnogo žrtava i da bi ugroženi bili i naši državljani - rekao je Vučić i dodao da još ne mogu da se otkriju svi detalji ovog tragičnog slučaja.

Ozbiljni propusti i mutni motivi

Nekadašnji vojni ataše SRJ u Vašingtonu, pukovnik u penziji Stanko Nešić, ocenjuje za "Vesti" da SAD nikada neće priznati grešku u slučaju da su odgovorne za ubistvo dvoje srpskih državljana.

- Ukoliko su Amerikanci gađali samo jednu kuću, onda je velika verovatnoća da su znali ko je sve u njoj, pa je pitanje da li su obavestili ili ako nisu zbog čega, jer se deklarišu kao prijatelji - ističe Nešić i precizira da je uz ovo, ključno pitanje i utvrđivanje odgovornosti u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ali i drugim institucijama zbog čega su napravljeni ozbiljni propusti u četvoromesečnim pokušajima da se službenici Ambasade Srbije oslobode.

Odalović: Temeljna istraga

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović, komentarišući izjavu premijera da srpske diplomate nisu imale potrebne naloge MIP-a, najavljuje "temeljnu istragu" svih okolnosti koje su dovele do tragedije i dodaje da istraga nije do sada bila sprovedena da se ne bi narušile šanse za oslobađanje diplomata.
"Pretraga svih procedura i postupanje u fazama daće odgovore na to šta se desilo i gde su bili eventualni propusti. Već je formirana komisija koju je ministar u dogovoru s našim pomoćnicima u Ministarstvu formirao i ona će od sutra raditi na utvrđivanju apsolutno svih okolnosti, od onih koje su prethodile otmici, kako se dogodilo i šta se sve dešavalo, pa sve do ove tragedije", rekao je Odalović.

- Sve je u toj priči nejasno: od početka, kada su i zbog čega oteti, pa do ovog, tragičnog kraja. Nemoguće je da premijer jedne zemlje tvrdi da su verovali u "oslobađanje" zato što im je tako obećavano, jer se talačke krize ovog nivoa ne rešavaju na takav način. Drugo, apsolutno mi je nejasno zbog čega Srbija u oslobađanje svojih državljana nije uključila zvanične, međunarodne institucije, na čelu sa Ujedinjenim nacijama, pošto su oteti zvanični službenici naše države, što celoj priči daje mnogo dramatičniji značaj nego kada je reč o otmici civila. Treće, ako je Srbija po ovim pitanjima sarađivala sa vodećim tajnim službama, a BIA je sve vreme bila uključena od početka, gde su rezultati? Plašim se da je neko želeo da se "proslavi" akcijom oslobađanja i da je na kraju sve krenulo po zlu i da sada ovaj slučaj treba da se zataška, da se nađe izlaz iz nečega što je od početka nakaradno rađeno - kaže Nešić i dodaje da će biti zanimljivo saznati da li je i na koji način ambasador Srbije u Libiji opisivao bezbednosnu situaciju i šta je preduzeo i kome se sve obraćao kako bi zaštitio sve službenike ambasade.

2024 © - Vesti online