Nedelja 21.02.2016.
12:15
Vestionline

Izbeglice zaobilaze "balkansku rutu"

Tanjug/AP
Migranti sve češće izbegavaju "balkansku rutu"

Duž obala Sredozemnog mora u Libiji nalazi se oko 200.000 izbeglica, a većina njih dolazi iz Eritreje, Somalije i Nigerije i čekaju bolje vremenske uslove za prelazak preko mora na putu ka Evropskoj uniji.

Istovremeno, deo izbeglica mogao bi da krene i drugom rutom - od Turske preko Crnog mora ili preko teritorija Gruzije i Rusije, piše list.

Evropska pogranična agencija Fronteks zabeležila je ulazak više od 1,5 miliona migranata u zemlje članice EU prošle godine.

Tanjug/AP

Peške iz Šida ka Hrvatskoj

Oko 150 izbeglica krenuli su peške iz prihvatnog centra Šid ka autoputu sa namerom da nastave put ka Hrvatskoj. Oni su zaustavljeni u selu Adaševci i srpska policija mirnim putem pokušava da ih vrati u prihvatni centar. Saobraćaj je blokiran, a migranti sede na kolovozu.

Voz iz Hrvatske kojim hrvatska policija migrante prevozi iz Šida stigao je na željezničku stanicu tokom noći. Iz Srbije je izašlo više od 600 migranata, a u prihvatnom centru ih je ostalo oko 500.

Priliv se blago smanjio u januaru i početkom februara ove godine, ali većina stručnjaka to objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima i olujama na Sredozemlju, a ne merama koje EU ili Turska predizimaju na ograničavanju migracije. Stručnjaci strahuju da bi do leta priliv mogao da dostigne prošlogodišnji ili ga čak i nadmaši.

2024 © - Vesti online