Subota 20.02.2016.
09:06
Vestionline

Britanci "nokautirali" ostale članice EU

Reuters
Može mu se kad je Britanac: Dejvid Kameron

Predsednik Evropske saveta Donald Tusk i predsedniK Evropske komsije Žan-Klod Junker predstavili su ranije u petak liderima EU predlog dogovora o rešavanju pitanja članstva Velike Britanije u EU koji predstavlja "dobru osnovu" za postizanje sporazuma, prenele su svetske agencije neimenovane izvore iz EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron saopštio je u petak uveče da je s liderima EU postigao dogovor koji će omogućiti specijalni status Velike Britanije u EU.

- Ispregovarao sam dogovor koji će dati Velikoj Britaniji specijalni status u EU. Preporučiću ga u subotu Vladi", naveo je Kameron na svom Tviteru.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU: izuzeće Velike Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evro zone i članica EU koje su izvan nje.

Osim toga, Britanija će imati pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u njihovoj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.        

Tusk je kazao da smatra da je reč o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti.

2024 © - Vesti online