Subota 20.02.2016.
08:00
D. Dekić - Vesti

Troše budžet na "gorile"

Tanjug
I vozni park u funkciji zaštite funkcionera

Ako je verovati medijima koji tvrde da aktuelnog ministra zdravlja Zlatibora Lončara čuvaju agenti BIA, premijerovog brata Andreja Vučića vojna jedinica "Kobre" koja je čuvala i bivšu ministarku pravde Snežanu Malović, nameće se pitanje ko i kako o tome odlučuje u siromašnoj zemlji koja steže kaiš na penzionerima.

Bivši zamenik načelnika državne bezbednosti Zoran Mijatović kaže za "Vesti" da je u njegova doba, 2001. godine obezbeđivano samo deset ljudi.

- MUP je čuvao ministra policije i šefa javne bezbednosti, a danas se u državi koja se hvali demokratijom čuva 80 ljudi. To pokazuje da je Srbija postala država apsurda u kojoj se ne zna ni ko je čuvan, ni prema kom osnovu. Bajagi se vrše bezbednosne procene, a radi prema ličnom nahođenju, jer nema zakona koji reguliše tu oblast - pojašnjava Mijatović.

On kaže da je uprava za obezbeđenje nekada imala 20 ljudi, a danas stotine, koliko ima i vozila za čuvanje raznih ličnosti.

Mijatović podseća da je protivzakonito vojska čuvala ministarku pravde i da se o tome dugo ćutalo.

- Sada smo čuli i da ministra zdravlja čuva BIA koja bi trebalo da obezbeđuje samo načelnika i zamenika te službe, šalje se policija u domove zdravlja, ne znam ko će čuvati građane na ulici - pita Mijatović.

On ističe da je zakon neophodan, ali "pošto nijedna vlast neće da ga donese", obezbeđenje ostaje i bivšim i sadašnjim funkcionerima.

- Suština je da niko sebi neće da umanji privilegije, obezbeđenje je postalo stvar statusa i prestiža - zaključio je Mijatović.

Odbili zaštitu

Iako je zaštitnik građana Saša Janković dobijao ozbiljne pretnje, odbio je obezbeđenje. Zoran Mijatović kaže da se u vreme vlade Zorana Đinđića smatralo da uz predsednika i premijera treba da se štiti i čelnik parlamenta.
- Predsednik Skupštine bio je Dragan Maršićanin, ali je on to odbio - otkriva Mijatović

2024 © - Vesti online