Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.04.2014.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

BIA u tajnosti pakuje dokaze?

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković najavio je za "Vesti" da je sa direktorom BIA Aleksandrom Đorđevićem dogovorio posetu ovoj bezbednosnoj službi, a da očekuje da će do kraja meseca imati odgovor da li su i u kojim slučajevima njeni pripadnici protivustavno koristi "meru tajnog pretresa".

Kršenje ljudskih prava: Saša Janković
 

Janković je ovu kontrolu inicirao nakon hapšenja Darka Šarića kada je Aleksandar Vučić na otvorenoj sednici Vlade Srbije objasnio novinarima da je BIA, između ostalih metoda, koristila i "meru tajnog pretresa". Međutim, za zaštitnika građana slučaj Šarića je u sasvim drugom planu, zato što je reč o principijelnom pitanju.


- Ako smo spremni da zaboravimo na ljudska prava u slučaju Darka Šarića, budimo spremni da sutra svi zaborave bilo koje ljudsko pravo u našem slučaju - ističe Janković i dodaje da je precizirano i kada će posetiti BIA, ali i šta će biti predmet njegovog interesovanja. - Zavisno od onoga što budem otkrio pregledajući dokumenta i posle razgovora sa direktorom i pripadnicima BIA, javnost će do kraja meseca biti obaveštena o rezultatima, u meri u kojoj to neće ugroziti rad ove Službe.


Za sagovornike "Vesti", vrsne poznavaoce ove tematike, tajni pretres nije sporan, već da li je odrađen u skladu sa zakonom zato što postoji mogućnost zloupotreba, a naročito sumnje u "pakovanje dokaza".
 

Retko se primenjuje!

- U pitanju je mera koja nema široku primenu u radu Službe. Primenjuje se retko i BIA ima strogu proceduru na koji način se sprovodi - kaže Andreja Savić koji ipak nije želeo da se konkretnije pozabavi razlozima Saše Jankovića, odnosno slučajem Darka Šarića. - Šta je i kako rađeno u slučaju Šarića presudiće isključivo sudije na osnovu predočenih, validnih dokaza. Sudije će te dokaze prihvatiti ukoliko su pribavljeni u skladom sa zakonom ili odbiti ako to nije slučaj.

- Specijalizovani pripadnici BIA ulaze tajno u neki stan i pretresaju ga na način da apsolutno niko, a posebno ne vlasnik, to može da uoči i preko najsitnijeg detalja. Tek ukoliko se pronađe neki vredan dokaz onda se obraća sudu i dobija nalog za pretres koji kasnije prolazi na uobičajen način. Međutim, ova metoda je bez sudskog naloga u Srbiji protivustavna, a bez striktne kontrole, omogućava zloupotrebe, pa čak i "pakovanje" dokaza. Ukoliko se ta metoda koristi protivzakonito onda svi treba da se plašimo - objašnjava nekadašnji zamenik šefa BIA i dugogodišnji direktor Beogradskog centra DB, Zoran Mijatović.


Prema njegovim rečima, Ustavom iz 2006. godine je zabranjeno korišćenje tajnog pretresa protiv državljana Srbije i navedeno da se u tuđi stan može ući samo na osnovu naloga suda.


- Dok sam bio u Službi, mi smo tu meru primenjivali na osnovu podzakonskih akata i pravilnika. Mislim da se ta mera nalazila u sklopu Instrukcija za tajne mere, pod tačkom 6. Ali, ova metoda nikada nije zloupotrebljena - kaže Mijatović.

Jovanka nije praćena

Zoran Mijatović kaže da se pričalo da je na osnovu zloupotrebe "mere tajnog pretresa", odnosno podmetnutih dokaza, 1972. godine na 14 meseci zatvora osuđen tadašnji predsednik Advokatske komore Slobodan Subotić. Međutim, Mijatović tvrdi kako su potpuno netačne priče vezane za tajno praćenje i pretrese Jovanke Broz i kuće gde je živela.
- Vidim da su se u javnosti pojavile svakakve informacije, ali dok sam ja bio na čelu Beogradskog centra DB, Jovanka Broz nije bila ni na kakvim merama Službe - ističe Mijatović.


Nekadašnji direktor BIA, Andreja Savić smatra da je namera zaštitnika građana proistekla iz "laičkog mišljenja" o radu tajnih službi.


- Tajni pretres je obaveštajni standard u svetu, a zavisno od države, različito je regulisano i kako je njena primena zakonski rešena - kaže Savić i naglašava da je reč o "predistražnoj radnji" koja je striktno uređena zakonskim i podzakonskim aktima.


Tako radi ceo svet!

Profesor na Fakultetu bezbednosti, Zoran Dragišić kategorično brani "mere tajnog pretresa" tvrdeći da ukoliko BIA ukine tu meru, onda slobodno mogu da zatvore "firmu".
 

Vučić to neće tražiti

Sa mogućnošću zloupotrebe "tajnog pretresa" postavlja se pitanje i da li bi političari iz vrha vlasti to koristili u obračunu sa protivnicima. Za Zorana Dragišića ta teza je na nivou fantazije.
- Što bi to Aleksandar Vučić tražio od BIA? Pa on već ima apsolutnu vlast, a pritom čini sve da uvede Srbiju u EU. U krajnjem slučaju, nije Vučić Milošević. Odlično je svestan da su zatvori prepuni takvih pomagača - ističe Dragišić.

- Saša Janković je odlično upućen čovek i kao zaštitnik građana on mora da ukazuje na svaku mogućnost zloupotrebe državnih organa. Ali, mislim da je ovde u pitanju mera koju koriste sve ozbiljne obaveštajne službe u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Pritom, građani nemaju zaista ničega da se plaše jer je u pitanju veoma komplikovana i skupa operacija koja se primenjuje tek u slučajevima kada je reč o "krupnim zverkama" - naglašava Dragišić i to ilustruje plastičnim primerom.


- Ove mere se primenjuju kod ljudi za koje već postoji osnovana sumnja da rade protiv države, ali nema dovoljno dokaza da bi bili uhapšeni. Tada na scenu stupaju specijalno obučeni specijalci koji su osposobljeni da neprimetno uđu i izađu iz objekta osiguranog sigurnosnim kamerama, alarmima, senzorima i blindiranim vratima. To je akcija koja se jako brižljivo planira i izvodi i sigurno se niko neće toliko maltretirati da bi je koristio zbog nekog sitnog kriminalca - zaključuje Dragišić.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 18:47
Добро је поменути пок.Слободана Суботића, који се 1972.изјаснио на јавној расправи против решења Устава СФРЈ који је предвиђао такву аутономију Косова и Метохије и Војводине којима се кидало живо биће Србије.Пошто је из њега проговорио Србин, од стране УДБ-е је одмах ухапшен и осуђен за неке небулозне оптужбе, а у затвору је под мистериозним околностима преминуо. Покој дуђи Његовој! Да Господ помилује и његове џелате који су тада продавали Веру за вечеру(ови сада продају за доручак-молитвени).
Petak 11.04.2014. 18:46
A da pomognete Srbiji? Ili sluze tzv medjunarodnoj zajednici? Tko su oni? Zar ne postoje narodne drzave? Међународна заједница је спремна да створи специјални суд који ће се бавити истрагом о трговини органима на Косову, рекао је шеф Канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online