Petak 12.02.2016.
11:59
Vestionline

Vučić uputio protestnu notu: Tribunal mora da poštuje Srbiju!

Tanjug
Iznervirala ga bahatost haškog sudije: Aleksandar Vučić

Srbiji se, kako ukazuje premijer, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić u noti podseća i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog lečenja, a na koje se Tribunal oglušio.

Haški tribunal nije odgovorio na dopis Vlade Srbije, odnosno premijera, iz oktobra 2015. da se bivši general Vojske RS Zdravko Tolimir pusti radi lečenja na privremenu slobodu, a pre neki dan, na ročištu povodom zahteva Tribunala za hapšenje tri člana SRS, predsedavajući veća, sudija Alfons Ori nije dozvolio predstavniku Srbije da govori.

A da je protestna nota zaista upućena Hagu, potvrdio je i ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

- Predsednik Vlade Srbiije je kao što je ranije najavio, poslao protestnu notu, u kojoj je izrazio protest zbog poslednjih dešavanja vezanih za postupke Haškog tribunala, ali i za smrt okrivljenog, odnosno osuđenog našeg građanina Zdravka Tolimira - rekao je selaković za Tanjug.

On kaže da se svi detalji tih pisama neće iznositi u javnost, iako je ključne delove predsednik Vlade Srbije već i izneo prilikom svog obraćanja u četvrtak.

2024 © - Vesti online