Petak 12.02.2016.
09:28
Vestionline

Da li je Tači konačno dolijao: Nigerijski lekar nudi dokaze o trgovini organima

Reuters
Polako se steže obruč oko Hašima Tačija

Naime, prema pisanju "Blica" nigerijski lekar Filip Ndžemanze pristaće da srpskim istražiteljima dostavi dokaze i svedoči o trgovini organima u koju je uključen bivši vođa OVK Hašim Tači.

- Stojim iza svake reči koju sam izgovorio protiv Tačija i Okoroče (milijarder i guverner Imo oblasti u Nigeriji). Sve informacije i dokaze o ilegalnoj trgovini organima spreman sam da podelim sa bilo kojom zvaničnom institucijom, uključujući i srpsko Tužilaštvo - rekao je Ndžemanze za taj list.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine uputilo je u četvrtak nadležnim organima Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Tači, zajedno sa Rohasom Okorocom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svedoka.

U saradnji sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, uz podršku institucija Srbije, saslušano je više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

2024 © - Vesti online