Četvrtak 11.02.2016.
09:07
Vestionline

Sirijski Kurdi otvorili predstavništvo u Moskvi

Reuters
Sirijski kurdi otvorili predstavništvo u Moskvi

Šef misije Abd Salam Muhamad Ali izjavio je da je njen cilj predstavljanje interesa sirijskih Kurda u Rusiji i jačanje i razvoj bilateralnih odnosa, uključujući ruske civilne organizacije, političke stranke, akademije, prenela je "Raša tudej".

On je podsetio da je Partija demokratskog jedinstva od prvog dana podržala i pozdravila rusku vojnu kampanju u Siriji.

Partija demokratskog jedinstva je političko krilo kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje kontrolišu delove severa Sirije. Ta stranka je isključena iz ženevskih pregovora o miru u Siriji nakon što je Ankara zapretila da će ih bojkotovati ako na njih budu pozvani Kurdi.

- Ovo je istorijski trenutak za kurdski narod - izjavio je Merab Šamojev, predsednik Međunarodne unije kurdskih udruženja na ceremoniji otvaranja misije.

- Rusija je velika sila i značajan činilac na Bliskom istoku. U stvari, ona nije samo glumac, ona piše i scenario - dodao je Šamojev.

Predstavnici ruskog ministarstva spoljnih poslova distancirali su se od ceremonije otvaranja predstavništva, rekavši da će kurdske interese predstavljati diplomate iz Sirije i Iraka.

U novembru 2013. godine, kurdske grupacije na severoistoku Sirije, pošto su u borbama sa džihadistima zabeležile značajne teritorijalne dobitke, objavile su uspostavljanje prelazne autonomne administracije.

2024 © - Vesti online