Četvrtak 11.02.2016.
16:49
Vestionline

Pet razloga zašto Rusija ne odlazi iz Sirije

Reuters
Asadove pristalice su zahvalne Putinu

"Rusija je i dalje velesila"

Analitičar Si-En-Ena Metju Čens kao razlog broj jedan navodi važne ekonomske i vojne interese Rusije. Na primer vojna baza Tartus, koja postoji još od sovjetskih vremena, jedina je ruska baza u Sredozemnom moru i Rusija namerava da je sačuva.

Drugi razlog je odbrana strateških interesa. "Putin šalje signal svetu da je Rusija i dalje velesila čije mišljenje ne sme da se zapostavi. NATO intervencija u Iraku i svrgavanje Sadama Huseina, kao i promena režima u Libiji 2011. ostavili su Moskvu bez glavnih saveznika“, piše Si-En-En. 

A nedavno svrgavanje "proruskog" predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča je "nateralo Rusiju na aneksiju Krima kao i na pružanje podrške proruskim ustanicima na istoku Ukrajine, u najkrvavijim borbama u Evropi od vremena rata na teritoriji bivše Jugoslavije".

Sirija pod rukovodstvom Asada je za Kremlj baza sa koje može da utiče na Bliski istok, i Moskva ne želi da se Asad povuče, smatra Metju Čens.

Treći razlog je bojazan od širenja islamskog terorizma, jer mnogi komandiri terorističke Islamske države su čečenskog porekla.

"Putin odvlači pažnju od slabe ekonomije"

Pad cene nafte i sankcije koje je Zapad uveo zbog Ukrajine izazvali su krizu u ruskoj ekonomiji, piše na internet portalu Si-En-En. "2015. ruska ekonomija je zabeležila pad od 3,7 odsto, i u grupi je 10 najslabijih tržišta u razvoju (prema podacima MMF-a). Ali nivo podrške Putina je i dalje veoma visok. Poboljšanje ekonomske situacije ne može u skorije vreme da se očekuje, zato Kremlj mora nečim da odvuče pažnju stanovništva."

Vojna intervencija u Siriji takođe predstavlja mogućnost da se reklamira novo ruskog oružje, počev od lovaca Su-35 do najnovijih krilatih rakete morskog baziranja "Kalibr". Rusija je jedan od najvećih proizvođača oružja i izvoz u zemlje kao što su Kina i Indija može da bude drastično povećan.

2024 © - Vesti online