Četvrtak 11.02.2016.
00:13
Đ. Barović - Vesti

Srbiji 15 dana za hapšenje radikala

A. Čukić
Novi izazov: Srpska policija

- Srbija je imala samo jedan zadatak - da ih uhapsi, a u tom pogledu ništa nije uradila - rekao je Ori.

Obradović je pokušao da kaže da Srbija i dalje čeka odgovor predsednika Tribunala na pismo iz decembra 2015. i predlog da se slučaj ustupi domaćem pravosuđu. Naveo je da Vlada mora da vodi računa o "političko-bezbednosnim aspektima" saradnje s Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna".

- Srbija ne čini ništa da optužene izruči Tribunalu. Vaše pismo od 2. februara i dopisivanje sa predsednikom Tribunala ne suspenduje međunarodne obaveze Srbije i ne oslobađa je dužnosti izvršavanja naloga - oštro je Obradoviću odgovorio Ori. On je kazao da je Srbija "sama stvorila problem".

- Vaša obaveza je da optužene uhapsite do 24. februara i tada nećete imati potrebu da nas izveštavate šta radite. U suprotnom, mi ne nameravamo da sedimo ovde još godinu dana i slušamo vaša objašnjenja koja nemaju veze sa njihovim hapšenjem - odbrusio je Ori na pitanje Obradovića šta bi dvonedeljni umesto prethodnog mesečnog izveštaja Hagu trebalo da sadrži ukoliko sudsko veće zanima isključivo hapšenje optuženih.

- Ovo Veće neće dozvoliti da čeka dok vi ne odlučite da je došao pravi trenutak da ih uhapsite - zaključio je Ori.

Sudija Bakone Moloto je dodao da Haški tribunal od Srbije ne očekuje samo da troje radikala uhapsi, već i da ih odmah sprovede u Hag.

A Florens Artman?

Obradović je rekao i da Vlada "nije razumela" zbog čega je prijavljena za nesaradnju kada to nije učinjeno u slučaju Francuske koja je takođe odbila da izruči svoju državljanku, Florans Artman.
- Za ljude u Srbiji to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom - podvukao je zastupnik Srbije.
Orija to nije uopšte zanimalo.


 

2024 © - Vesti online