Ponedeljak 08.02.2016.
05:00
B. S. - Vesti

Crnogorci u Beogradu postaju žene

Medija Centar Beograd
Danijel Kalezić

Operacije se za sada rade u specijalizovanoj klinici u Beogradu kojoj je crnogorski Fond za zdravstvo već uplatio 10.500 evra za tu namenu, s tim što promenu pola prvo mora da odobri konzilijum lekara Kliničkog centra u Podgorici.

Fond zdravstva, inače, pokriva 80 odsto troškova, a cena operacije zavisi od tipa operativnog zahvata. Kalezić tvrdi da je ta cena u svakom slučaju znatno niža od cene takvih operacija u svetu, tim pre što pacijenti mogu da obave niz pripremnih procedura i pregleda u matičnim zdravstvenim ustanovama.

Inače, daleko su češći slučajevi promene muškog u ženski pol, možda i stoga što je to znatno jednostavnija i uspešnija operacija, jer je, kažu stručnjaci, mnogo lakše rekonstruisati ženski polni organ nego muški.

Prva osoba u Crnoj Gori koja je javno priznala da je bio muškarac "zarobljen u telu žene" je Podgoričanin Danijel. On se nakon operacije oženio i sada u srećnom braku živi u Italiji. Tim putem je pošao i još jedan njegov sugrađanin, koji je nakon odstranjivanja dojki morao da se podvrgne i operaciji genitalija, odnosno nadogradnji muškog polnog organa.

2024 © - Vesti online