Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 24.07.2012.
22:02
novimagazin.rs A

Srbija - svetski centar za promenu pola

Srbija postaje jedan od svetskih centara za promenu pola i ljudi iz celog sveta dolaze ovde kako bi se podvrgli operaciji, piše Njujork tajms.

Ćerka/sin od Šer bi trebalo da dođe u Srbiju na operaciju 
 

U konzervativnom, patrijarhalnom društvu tako nešto se teško moglo očekivati, ali izgleda da se društveni nazori polako menjaju, kaže za list Kristijan aktivista u organizaciji koja okuplja tranšeksualce i koji nije želeo da mu se objavljuje prezime.

Oko 100 stranaca i pacijenata iz zemlje promenilo je pol tokom prošle godine u nekoj od specijalizovanih ustanova za ovu vrstu operacije, a broj zainteresovanih je sve veći. Kandidati za promenu pola su iz Francuske, Rusije, Irana, pa čak i iz SAD, Južne Afrike, Singapura i Australije.

Da bi neko mogao da se operiše mora da ima nalaze dva psihijatra da pati od poremećaja polnog identiteta, da ima godinu dana psihološkog savetovanja i godinu dan hormonske terpaije.

Srbija postaje centar za operacije promene pola, delimično zahvaljujući i činjenici da je to veoma skup i komplikovan zahvat, koji izbegavaju da rade u zemljama poput Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Grčke i država bivše Jugoslavije, navodi urolog Miroslav Đorđević, koji rukovodi beogradskim Centrom za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Njujork tajms navodi primer Britanije, gde procedura promene pola košta oko 15.000 dolara i čije troškove pokriva nacionalna zdravstvena služba, a u kojoj je tokom 2009. godine izvedeno 143 zahvata.

Prema rečima hirurga Marsi Bauers iz Kalifornije, koja je izvela 1.100 operacija promene pola tokom poslednjih 10 godina, u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su i globalni centar za promenu pola, samo oko pet hirurga regularno obavlja tu vrstu operacija.

Bauers navodi da su konzervativna shvatanja, nedostatak obučenih hirurga, u kombinaciji sa strahom lekara od mogućih tužbi nezadovoljnih pacijenata, razlog zbog kojeg "cveta" transrodni turizam.

Ono što privlači pacijente iz inostranstva da dođu u Srbiju jeste i cena operacije promene pola koja ne prelazi 10.000 dolara, što je mnogo manje od 50.000 dolara, koliko se plaća na pojedinim klinikama u SAD.

Njujork tajms podseća da je sin američke pevačice Šer, Čez Bono, koji je rođen kao devojčica, ali je kasnije promenio pol, najavio da se nada da će doći u Beograd kako bi se podvrgao operaciji dobijanja muškog polnog organa i na taj način postati kompletan muškarac.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 22:10
Ma stvarno...treba da se ponosimo sto te persone kod nas mogu konacno da shvate jesu li musko ili zensko a mnogo njih kojima treba jetra srce ili neki drugi zahvat saljemo u inostranstvo...svaka cast urologu koji ovo radi uspesno ali se pitam kad ce se uloziti i u ove druge mnogo prece operacije...kad ce se stvoriti uslovi pa da se ne jur klinike po Becu i Nemackoj gde su sume ogromne...siromasan covek nema to da plati a bitno je privuci ove sa parama i posvetiti im se maksimalno...svasta dakle opet kod nas...
Sreda 25.07.2012. 07:22
Zato pacijenti, koji godinama plaćaju zdravstveno osigurnje, ne mogu čk ni lekove da dobijaju na recept. Tek po koji. U proseku jednu trećinu, i to samo jeftine.
Sreda 25.07.2012. 02:16
Cega li sve nema ovde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online