Četvrtak 04.02.2016.
10:05
sputniknews com, Vestionline

Da li je Kosovu dosta američkog zagrljaja?

Tanjug/AP
Pustilo bi Kosovo Ameriku, ali ona neće Kosovo: Isa Mustafa i Džon Keri

Takvu rečenicu, koja je zaparala uši albanskim medijima, izrekao je premijer Kosova Isa Mustafa na skupu o bezbednosti, rekavši da "Kosovo poštuje Ameriku, ali da su njihovi partneri za borbu protiv terorizma u Parizu i Londonu i EU".

Ta rečenica pokrenula je pitanje da li se iza Mustafinih reči krije SOS signal Evropi? Može li Kosovo da kaže Amerikancima "hvala na saradnji"; i da li bi Beograd i Priština lakše našli kompromis, s obzirom da ih spaja zajednički cilj - EU, ako bi se kosovski Albanci oslobodili uticaja Amerike?

Amerika - glavni sponzor nezavisnosti Kosova

Dušan Čelić, profesor na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici, kaže za "Sputnjik" da je Kosovo ipak "čedo Amerike":

- Amerika je bila zemlja predvodnik u izgradnji takozvane države Kosovo i njenih institucija. Oni su bili i glavni sponzori priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane niza zemalja. Dakle, zahvaljujući pritiscima Amerike i ucenama malih zemalja, Kosovo je priznalo ovoliko zemalja - uveren je profesor Čelić.

Kosovo - američka baza

Kosovo i Ameriku, osim opštepoznatih činjenica, vezuje i još jedan bitan faktor. Najveća američka baza na evropskom kontinentu se nalazi na teritoriji Kosova. I da Kosovo zaista želi da ode iz američkog zagrljaja, Amerika mu to ne bi dozvolila, piše "Sputnjik".

2024 © - Vesti online