Četvrtak 04.02.2016.
05:11
J. Arsenović - Vesti

EU smešta migrante u Srbiju i Makedoniju?

Tanjug
Kud vodi ovaj put: Migranti na srpsko-makedonskoj granici

- Sirijski fond, osnovan za pomoć sirijskim izbeglicama i okolnim zemljama u kojima nalaze utočište, biće korišćen i za pomoć migrantima u Makedoniji i Srbiji, kako bi tu i ostali - izjavio je neimenovani evropski funkcioner, a objavio sajt Euraktiv uoči današnje međunarodne konferencije u Londonu posvećene Siriji i zemljama u regionu i migrantskoj krizi.

Radi se o 650 miliona evra iz Fonda EU koji će biti iskorišćeno ne samo za pomoć izbeglicama i njihov smeštaj u Jordanu i Libanu, već i za njihovo zadržavanje u Srbiji i Makedoniji.
Komentarišući ove nezvanične informacije, premijer Vučić je juče poručio da Srbija te novce nije videla.

Gde je "sever"?

U informaciji Eurokativa piše da će Grčka prihvata 30.000 dodatnih izbeglica od kojih 20.000 ostaje u toj zemlji na smeštaju, kao i da će "severno" obezbediti smeštaj za 50.000, ali se ne pominju imena država.

"To su mnogo veliki novci za našu zemlju i kad bi nam neko davao tolike milione evra to bi značilo da će stotine hiljada migranata ostati u Srbiji. To nije moguće. Srbija nije parking za bilo koga i ne može to da bude", rekao je on, ponavljajući da je Beograd spreman da udomi izvestan broj izbeglica, ali nije precizirao koliko.

Direktor Centra za zaštitu tražioca azila Radoš Đurović ne vidi kako će se Srbija izboriti sa ovim problemom.

- S jedne strane imamo Evropu, a sa druge Makedoniju. Iako Srbija nije u stanju da prihvati ove ljude, oni će se gomilati kod nas - izjavio je Đurović za RTS.

Informaciju koju su preneli svi srpski mediji, Euroaktiv je objavio nakon brifinga za novinare, organizovanog nekoliko dana uoči današnje konferencije u Londonu. Juče je, međutim, ta vest na sajtu Eurokativa izmenjena, pretpostavlja se zbog burnih reakcija u Beogradu.

Tako sada nema citiranja neimenovanog funkcionera EU koji je precizirao da će deo novca iz fonda "pomoći da se izbeglice koje su stigle do Srbije i Makedonije zadrže tamo". Ostalo je da u predlogu zaključaka predstojeće konferencije piše da se Fond koji je do sada bio namenjen Libanu, Turskoj, Jordanu i Iraku, širi na Makedoniju i Srbiju.

Traže referendum

Ukoliko Beograd dozvoli naseljavanje velikog broja stranih državljana, Državotvorni pokret Srbije zahteva referendum o tome.
"Do sada smo više puta upozoravali na neminovnost ovakvog scenarija, kao posledicu poslušničke i nacionalno štetočinske politike Vučića, najvernijeg sledbenika Merkelove", navodi DPS.


 

2024 © - Vesti online