Sreda 03.02.2016.
08:31
S. Đurić - Vesti

Fest briše granice

V. Sekulić
Mi smo spremni: Organizatori i umetnički savet Festa

Biće prikazano 110 ostvarenja, a osim filmova iz Srbije i regiona, beogradska publika imaće priliku da vidi ostvarenja iz Francuske, Irana, Izraela, SAD, Meksika, Vijetnama, Španije. Festival je podeljen u 12 programa - glavni takmičarski, srpski film, glavni program van konkurencije, Fest 44, fokus Evropa, granice, Thrills & Kills, Plazma Festić, Dokumentfest, Micronjave , Fest klasik i specijalne projekcije. Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević istakao je da je slogan Festa "Briše granice" povezan sa temom festivala, a to su migracije.

Glavni program
U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su "Kerol", "Pod lupom", "Dankinja", "Trambo", "Bruklin" i "Sikario". Tu će biti i nova ostvarenja "Kraljice pustinje" Vernera Hercoga, "Ave Cezare" braće Koen, "Mladost" Paola Sorentina, "Nerazuman čovek" Vudija Alena, kao i dva filma Tomasa Vinterberga - "Komuna" i "Daleko od razuzdane gomile".
 

- Vrlo dobro znamo koliko migrantska kriza znači, kolike nove seobe stanovništva mogu da utiču na odnose u regionu i celom svetu. Ideja festivala je da pošalje poruku da "Fest briše granice", tako što u goste dovodi najznačajnije predstavnike filmske umetnosti celog sveta. Ove godine grad Beograd je za Fest izdvojio oko 164.000 evra što je za 122 odsto više nego prethodne godine - rekao je Vukosavljević.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a međunarodni žiri kojem predsedava ruski reditelj Pavel Lungin, odlučivaće o nagradama Beogradski pobednik u nekoliko kategorija.

- Na prošlom Festu u takmičarskom programu, glavna filmska tema bilo je odrastanje, dok na ovom dominira buđenje pojedinca i preuzimanje života u svoje ruke. Isprovociran spletom okolnosti običan čovek se budi iz nametnute uloge statiste i postaje glavni glumac svog života - rekao je umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić. Na Festu će biti prikazani i filmovi većeg broja žena reditelja - dodao je Pantelić.

I ove godine Beograd će ugostiti ugledna imena iz svetske kinematografije, pa tako u Srbiju stižu, muza Pedra Almodovara, španska glumica Viktorija Abril, američki reditelj Džon Mektirnan, glumac Entoni la Palja, kao i ekipe filmova "Dipan", "Zvizdan", "Julia in Alfa Romeo" ...

Prvi put biće dodeljena nagrada FEDEORA udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana, a biće dodeljene i nagrada FIPRESCI (priznanje filmskih kritičara) i nagrada koja nosi ime Nebojše Đukelića.

- Ideja koja provejava u filmovima iz programa granice i Thrills & Kills je sukob savremenog poretka koji je oboleo i onog iskonskog potisnutog u kolektivno nesvesno. To potisnuto iz prošlosti u filmovima nije prikazano kao zlo, već kao lek koji savremenom poretku pomaže da dođe do kraja, jer je oboleo. Autori filmova bili su inspirisani savremenom krizom koja potresa zapadnu civilizaciju i konstantnim osećajem da smo na ivici rata - rekao je Mladen Đorđević, selektor Festa.

Beogradski pobednik

Nagrade Beogradski pobednik dodeljivaće se i u nacionalnoj selekciji "Srpski film". Biće prikazano 17 filmova, od toga tri premijerno - "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Otadžbina" Olega Novkovića i "Procep" Dejana Zečevića. U programu "Fest klasik" biće obeleženo 20 godina od smrti Nebojše Đukelića, a biće prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu. Organizatori priredili i omaž nedavno preminulom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju. Od ove godine uvedena je posebna selekcija Plazma Festić, sa filmovima za decu.


 

2024 © - Vesti online