Ponedeljak 01.02.2016.
11:42
Vestionline

"Turska se neće usuditi da napada ruske avione"

Reuters
Ruski vazdušni napadi u Siriji izuzetno su uspešni

"Morozov je naglasio da NATO ne podržava takve oštre korake, kakve pravi Erdogan. Odluke se ne donose u nacionalnom Generalštabu, već u štabu NATO pakta", prenose ruski mediji.

- Turski avioni ne mogu da se podignu u vazduh i naruše sirijsku granicu. Predsednik Rusije već je stavio do znanja Erdoganu da slučajno ne pokušavaju da lete. Naši ZRK S-400 koje smo postavili tamo posle incindenta sa bombarderom Su-24, pouzdano pokrivaju celokupan prostor - izjavio je Morozov.

Podsetimo, Turska je u petak ponovo optužila Rusiju, jer je navodno lovac-bombarder Su-34 narušio njen vazdušni prostor. Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je tvrdnje turske strane i nazvalo ih je neutemeljenom propagandom.

- Nije došlo do bilo kakvog narušavanja vazdušnog prostora Turske avionima ruske vazduhoplovne grupacije u Siriji - izjavio je tim povodom zvanični predstavnik ruskog odbrambenog resora Igor Konašenkov.

Turski mediji javili su u nedelju da je u vazduhoplovnim bazama u Turskoj objavljen povećani "narandžasti" stepen opasnosti. 

Takav stepen opasnosti, po saznanjima vojnih izvora, znači "potpunu spremnost na sve“, odnosno da piloti mogu da otvaraju vatru bez odobrenja komande.

2024 © - Vesti online