Subota 30.01.2016.
20:08
Vestionline

Desetine hiljada Italijana protiv gej brakova

Reuters
Reuters Desetine hiljada Italijana protiv gej brakova
 

Senat je u četvrtak, 28. januara, počeo sa razmatranjem spornog nacrta zakona koji će omogućiti istopolnim parovima da stupaju u zajednicu pred državnim službenikom i da, pod određenim okolnostima, usvajaju decu i nasleđuju penzijska prava supružnika.

Vozovi i autobusi dovezli su demonstrante iz raznih krajeva Italije kako bi učestvovali u protestu ili takozvanom "Danu porodice", javlja Rojters.

- Želimo da ceo nacrt zakona bude povučen - rekao je jedan od organizatora protesta Simon Pilon, koji je kritikovao klauzulu kojom se gej parovima omogućava da usvajaju biološku decu svog partnera.

Kritičari smatraju da će time biti ohrabreno surogat majčinstvo, što je protivzakonito u Italiji.

- Ne možemo da dozvolimo da deca ispaštaju zbog želja i kaprica odraslih. Deca treba da imaju oca i majku - ističe Pilon.

Organizatori su najavili prisustvo više od pola miliona ljudi, ali zvanični podaci o broju demonstranata još nije dostupan.

Italija je poslednja veća zapadna zemlja u kojoj nisu dozvoljeni istopolni brakovi.

Tokom 2007. godine, kada je održan "Dan porodice", tadašnja Vlada premijera Romana Prodija odustala je od manjeg projekta građanske zajednice. Neusvajanje tog nacrta zakona navodi se kao jedan od razloga pada njegove administracije naredne godine.

2024 © - Vesti online