Petak 29.01.2016.
10:59
Vestionline

Locirane vehabije u Surčinu, sumnja se da su ekstremisti

Tanjug
Sve više vehabija dolazi u Srbiju

Ovu grupu predvode braća Jetis i Naser S. a u grupi je, prema poslednjim informacijama, desetak vehabija, od kojih većina radi i boravi u Nemačkoj, ali svaki slobodan trenutak koriste da dođu u Srbiju i šire svoje učenje

Mediji navode da oni imaju kontakte i sa novopazarskom "Furkanom", koja, prema jednoj verziji, važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj, da je podređena dvojici Albanaca sa Kosova i Metohije.

Prema dobro obaveštenim izvorima, u jednoj od njihovih kuća u Surčinu obavljaju i klanjanje, dok evrima koji dolaze iz zapadne Evrope pokušavaju da vrbuju nove sledbenike, mahom Rome.

Službe bezbednosti su do sada u Beogradu evidentirale više od 200 vehabija, od kojih najveći broj živi u naseljima Ledine i Zemun, a u glavnom je reč o izbeglicama sa Kosova i Metohije, koje su povezane sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici.

Smatra se da u celoj Srbiji ima oko 500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje iskrenih posvećenika, dok se veliki broj njih samo karakteristično oblači (kraće pantalone, duga brada).

Među domaćim vehabijama jedan broj je ozbiljno ogrezao u kriminal i uključen je u ilegalno prebacivanje migranata, trgovinu drogom i regrutovanje boraca za Siriju.

Jedan beogradski selefija izjavio je da, osim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Beogradu, sve više vehabija ima u Novom Sadu, Loznici i širom Šumadije.

Bezbednosne službe procenjuju da beogradske vehabije godinama predvodi Goran Pavlović zvani Abdulah, koji je poslednji put lociran u Siriji i koji je živeo u Gornjoj Maoči.

2024 © - Vesti online