Petak 29.01.2016.
09:23
Tanjug, Vestionline

Ameri napravili haos u Libiji, a sad se bore protiv terorista

Reuters
Borba protiv haosa koji su sami izazvali: Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama naložio je svojim savetnicima za nacionalnu bezbednost da pojačaju napore da bi se sprečile težnje ID da se proširi na teritoriju Libije i drugih zemalja, saopštila je u petak Bela kuća.

- Predsednik je svom timu za nacionalnu bezbednost naložio da i dalje ulaže napore u jačanju podrške u porbi protiv terorizma u Libiji i drugim zemljama gde Islamska država nastoji da bude prisutna - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ekstremisti Islamske države su iskoristili haos u Libiji i ušli u grad Sirt, a ovog meseca su izveli nekoliko napada na tamošnja naftna postrojenja, naveo je Rojters.

Američki ministar odbrane Ešton Karter je u četvrtak izjavio da je ID uspostavlja kampove za obuku u Libiji gde dočekuje strane borce, kao što je prethodnih godina radila u Iraku i Siriji.

Portparol Pentagona Piter Kuk je nedavno rekao da su SAD već uputile "manji broj vojnog osoblja" u Libiju da bi "u razgovoru sa lokalnim snagama dobili jasniju sliku o tome šta se tamo tačno dešava".

Kuk je tada kazao i da se "razmatraju vojne opcije".

2024 © - Vesti online