Petak 22.01.2016.
15:27
Vestionline

Jačaju veze srpskih i nemačkih kompanija

Vesti
Nemci izrazili spremnost da nastave sa podrškom održivom razvoju i rastu srpske ekonomije

- Ekonomski forum "Hesen - Srbija" u Frankfurtu biće dobra prilika da se, vodećim kompanijama Hesena, predstavi ekonomski potencijal Srbije, uslovi poslovanja i investiranja. Ujedno, to je i velika šansa za srpske firme da se povežu sa nemačkim kompanijama i razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i uključivanje u njihov lanac dobavljača - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon dogovora u Privrednoj komori Frankfurta, gde je razgovarao sa Jirgenom Racingerom (Juergen Ratzinger), direktorom Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom frankfurtske privredne komore.

O učešću na Poslovnom forumu predstavnika nemačkih finansijskih institucija, predsednik Čadež je razgovarao sa Peterom Tilsom (Peter Tils), izvršnim direktorom Dojče banke za Centralnu i Istočnu Evropu i Kristofom Frajtagom (Christof Frytag), predsednikom Upravnog odbora ProCredit Bank Frankfurt.

Zajedno Srbija i Kosovo

Predsednik PKS, sastao se i sa Olafom Holcgrefeom (Olaf Holzgrefe), šefom sektora za odnose sa inostranstvom, iz nemačkog Udruženja za nabavku i logistiku (BME) koje okuplja 9.000 firmi sa kojim je razmotrio mogućnosti granskog povezivanja članova te asocijacije i kompanija iz Srbije, u cilju pronalaženja novih dobavljača.

Današnji razgovori u Frankfurtu, deo su konkretizacije dogovora postignutih u četvrtak u Berlinu, gde je Čadež o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao, na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke. Nemačke institucije i poslovna zajednica, tokom dvodnevne posete predsednika PKS Nemačkoj iskazale su veliku spremnost da nastave sa podrškom održivom razvoju i rastu srpske ekonomije, kao i inicijativama za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana.

Sa predsednikom Čadežom u poseti Berlinu bio je i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova. Sagovornici predsednika komora visoko su ocenili dosadašnje rezultate u saradnji privrednih komora Srbije i Kosova. Generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora Martin Vansleben posebne pohvale uputio je Privrednoj komori Srbije za napredak u reformi komorskog sistema.

2019 © - Vesti online