Četvrtak 21.01.2016.
18:56
Vestionline

Ode Ivanović, neka se spreme Haradinaj, Tači, Ljimaj...

Reuters
Da li će mu suditi za zločine ili će biti predsednik Kosova: Hašim Tači (bez uniforme)

Svi smo bili rezervisti

Ivošević smatra da je jedini razlog zbog koga je Ivanoviću suđeno što je bio u rezervnom sastavu policije za vreme rata. 

- Pa svi smo bili u nekom rezervnom sastavu, ili vojske, ili policije. Pored njega na spisku okrivljenih je i šef policije. On je oslobođen odgovornosti, a onaj ko je bio u rezervnom sastavu policije, nije. To izaziva podozrenje, a to podozrenje prati gotovo svaku međunarodnu presudu i zato ja ne verujem u tu presudu - naglasio je Ivošević.

- Kad to može da se desi Oliveru Ivanoviću, zašto ne bi moglo da se desi albanskim prvacima. Na mene je ostavio jak utisak i mislim da je najjači političar srpske nacionalnosti na Kosovu, pa onda - ako je najuticajniji i najkvalitetniji političar srpske nacionalnosti mogao da izdrži sudsku presudu, onda će valjda moći i Haradinaj, Tači i tako dalje", objašnjava Ivošević za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Ivanović je nedozvoljeno dugo bio u pritvoru, u njegovom slučaju politika je nadvladala otpor sudskog veća i tu, smatra, veoma nepravednu odluku, neki naši političari s pravom su nazvali sramnom.

- Ali to nije ni prva, a neće biti ni poslednja u nizu donošenja takvih presuda, koje ne služe na čast sudskoj profesiji i sudstvu kao garantu prava i pravde u bilo kojoj zajednici - naglasio je Ivošević.

On smatra da je Ivanović politička žrtva tog suda i da se iz njegovog slučaja može zaključiti da postoji ozbiljan nesporazum kada je reč o reakciji suda.

Ivošević je postavio pitanje validnosti suda koji je izrekao presudu Ivanoviću i istakao da mu ne veruje jer je bliži politici nego pravu i precizira da se iz informacija koje je video, uočava antinomija, koja je, kaže, svojstvena međunarodnim sudovima koji donose svoje odluke- ne po pravu, nego po političkim interesima.

On je napomenuo i da je mnogo važnije čuti šta se kaže u obrazloženju presude, a to će se tek saznati.

2024 © - Vesti online