Petak 22.01.2016.
07:45
Z. Mirković - Vesti

Severni tok 2 neophodan Evropi

Tanjug/AP
Gasna stanica Volovec: Ukrajina gubi pare od tranzita

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV, Rajner Zele, rekao je da su za sigurnost u snabdevanju potrebni diverzifikacija izvora i tranzitne rute, a da EU pre svega radi na zameni ruskog gasa, što je paradoksalno, ako se ima u vidu da ruski gas pokriva 25 odsto evropskih potreba.

On je poručio da Severni tok 2, sa učešćem Austrije, Nemačke, Francuske i Holandije, ne može biti više "evropski".

Takođe je ukazao da je opala proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji, tako da se Evropi smanjuju opcije.

Ponuda Gasproma

I Gasprom je na bečkom skupu istakao značaj Severnog toka.

"U Evropi opada proizvodnja gasa, a potreba za njim je proteklih godina, pre svega pokrivana uvozom", rekla je generalna direktorka Gasproma za sektor izvoza, Elena Burmistrova, podsećajući da je njena kompanija lane u Evropu izvezla 159 milijardi kubnih metara gasa.
Severni tok ne snabdeva gasom samo Zapadnu Evropu, već preko čvora Baumgarten i mnoge zemlje centralne i južne Evrope, navela je Burmistrova.

"Tržište je dosledno i ponekad brutalno. Pokušaji politike da reguliše tržište i ograniči ga, nisu puno uticali na cene, kao ni kriza između Saudijske Arabije i Irana", objasnio je Rajner Zele.

Hanter Bajden hara po Ukrajini

Valja podsetiti da je Bajdenov sin Hanter odavno uhlebljen u Kijevu zahvaljujući tati, a u međuvremenu je od aprila 2014. godine, kada je postavljen za člana Saveta direktora naftno-gasne kompanije Burisma holdings, uspeo da bude povezan sa jednom od većih afera korupcije u Ukrajini.

Pravom vlasniku kompanije su najpre zamrznuta 23 miliona dolara, da bi u januaru 2015. godine bila prebačena na Kipar. "Njujork tajms" je obelodanio da Hanter Bajden ima više afera za sobom - još 2007. je sklopio posao sa dedom Džejmsom Bajdenom oko hedž-fondova, ali su se posvađali i stigli do suda. A 2014. je Hanter otpušten iz ratne mornarice SAD zbog upotrebe kokaina. Otac ga je sklonio u Ukrajinu.

Bajden i Porošenko bi da spreče projekat

Američki potpredsednik Džo Bajden i ukrajinski lider Petar Porošenko protive se projektu Severni tok 2, kojim bi ruski gas stizao do Nemačke, zaobilazeći pri tom Ukrajinu. Bajden smatra da je to izrazito politički projekat i da se mora učiniti sve da on bude zaustavljen - navodi na službenom Tviteru ukrajinski predsednik. Istovremeno, šef Gasproma Aleksej Miler ističe da su isporuke ruskog gasa od 1. do 16. januara ove godine porasle za 29,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Potražnja za ruskim gasom u Evropi u stalnom je porastu i to potvrđuje važnost projekta Severni tok 2, ističe Miler.

Ruski ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev smatra da bi EU "pucala sebi u nogu" ukoliko odustane od gasovoda, jer je cilj ovog projekta energetska bezbednost Evrope.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je istakla da i pored izgradnje Severnog toka 2, Ukrajina ne sme ostati bez tranzitne uloge za ruski gas koji kupuje Evropa.

2024 © - Vesti online