Sreda 20.01.2016.
18:11
Srna

Emirati ulažu u Srbiju samo gde ima muslimana

Tanjug
Nikolić pregovara sa Arapima da ulažu gde ima muslimana

Živeli smo bolje od Emirata

Nikolić je podsetio da istorija prijateljstva Srbije sa Emiratima datira još iz vremena šeika Zajeda i Josipa Broza Tita, preneli su beogradski mediji.

- U to vreme je bivša Jugoslavija živela bolje nego Emirati. Međutim, vremena su se promenila i UAE mogu da pomognu Srbiji tako što će obezbediti zaposlenje što je moguće većem broju ljudi", kaže predsjednik Srbije.

Nikolić, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Emiratima, rekao je za tamošnji list "Galf njuz" da su odnosi između Srbije i UAE u usponu, te istakao da su Emirati zainteresovani za privatizaciju "Telekoma Srbija" i drugih kompanija.

- Dve zemlje će preduzeti izvestan broj projekata kako bi podstakle trgovinu i investicije - rekao je Nikolić i dodao da su UAE zainteresovani za neke vojne proizvode srpske industrije i da se sada ulazi u fazu zajedničke proizvodnje.

- Taj projekat se sprovodi u vojno-tehničkim institucijama u Srbiji u saradnji sa Emiratima. Prodavaćemo robu ne samo UEA, već i trećim tržištima - naveo je Nikolić.

On je rekao da je Srbija stabilna zemlja sa odličnom ocenom, kako MMF, tako i Svetske banke.

- Vlada podstiče zapošljavanje i mnogi projekti su do sada sprovedeni. Očekujemo dolazak više investitora u Srbiju, jer je svaka investicija bila uspešna - rekao je Nikolić.

List podseća da su u Srbiji investirale kompanije sa sedištem u UAE kao što su "Etihad ervejz", "Igl hils", "Al Dahra" i Razvojni fond Abu Dabija, te da "Etihad ervejz" ima 49 odsto udela u aviokompaniji "Er Srbija" i da je "Igl hils" pokrenuo projekat "Beograd na vodi" prošle godine.

Nikolić je boravio 18. i 19. januara u radnoj poseti UAE, gde se sastao sa najvišim zvaničnicima te zemlje i prisustvovao otvaranju 9. Svetskog samita za energiju budućnosti.

2024 © - Vesti online