Sreda 20.01.2016.
17:31
Tanjug

Vučić: Srbija postaje ekonomski tigar

Tanjug
Vučić nas svojim reformama pretvara u tigra

Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u autorskom tekstu objavljenom na zvaničnom portalu tog foruma, kaže da je potencijal za privredni rast u Srbiji veliki.

- Stukturne i ekonomske reforme koje preduzimamo biće ključ za pokretanje tog rasta. Ukoliko to budemo mogli da uradimo, a prvi rezultati pokazuju hoćemo, očekuje se da će Srbija postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope - naveo je Vučić.

Iako na raskrsnici između Istoka i Zapada, poručio je premijer, Srbija je posvećena tome da stvori društveni i ekonomski sistem zasnovan na zapadnim standarrima unapređujući istovremeno ekonomske odnose sa svojim istočnim partnerima, kako u smislu ulaganja tako i u smislu trgovine.

U tekstu pod naslovom "Budućnost srpske ekonomije", srpski premijer podseća da su danas konkurentnost i ekonomski rast sve veći izazov i da u tim okolnostima, kako je ocenio, male zemlje ne treba da pokušavaju da promene globalna pravila igre već da donesu ispravnu politiku kako bi najbolje iskoristile područja na kojima beleže rast i stvorila nova.

Prvi rezultati dosad sprovedenih reformi su obećavajući, uveren je Vučić ali, istakao je on, "naše ambicije su mnogo više".

- Želimo da učinimo kvantni skok u smilsu rasta, oslobađajući i jačajući glavne nosioce rasta - fizički i ljudski kapital kao i tehnologiju - rekao je on.

Rok je kraje decenije

Paket reformi, uz prirodne prednosti geografske pozicije Srbije, široka mreža sporazuma o slobodnoj trgovini i politička stabilnost trebalo bi da dovedu do privredne stope rasta od 4-5 odsto na godišnjem nivou u narednim godinama, napomenuo je Vučić.

- Uspešan završetak ekonomskih reformi, viša stopa rasta i okončanje pregovora o pristupanju EU do kraja decenije, predstavljaće konačnu i zvaničnu potvrdu uspeha Srbije u ekonomskoj, socijalnoj i političkoj tranziciji ka liberalnoj, tržišno orijentisanoj demokratskoj zemlji Evrope - zaključio je Vučić.

Strane investicije veće za 30 odsto

Makroekonomska stabilizacija i reforme za poboljšanje konkurentnosti su dale rezultate: strane direktne investicije (FDI) u Srbiji zabeležile su rast od skoro 30 odsto u 2015. godini, ocenio je on.

- Porast stranih direktnih investicija u Srbiji je veći nego u bilo kojoj zemlji centralne i jugoistočne Evrope, što ukazuje da to nije samo posledica ekspanzivnih monetarnih politika globalnih igrača, već je i rezultat naših reformi - objasnio je premijer.

Otuda se, kako je naveo, zbog dvocifrenog rasta izvoza i investicija, predviđena negativna stopa rasta pretvorila u pozitivnu.

2024 © - Vesti online