Ponedeljak 18.01.2016.
09:19
b92.net

Kina se sprema za ratove u kosmosu

Reuters
Vežba kineske vojske

Pored Kosmičkih snaga, nove Snage strateške podrške obuhvataće i nuklearne snage, snage za elektronsko i sajber ratovanje, kao i obaveštajno-izviđačke jedinice.

Brzo pregrupisavanje u komandi kineskih snaga uslovljeno je i novom vojnom doktrinom koja zahteva ubrzano osavremenjivanje naoružanja. 

Takođe, doktrinom je predviđeno i da ukoliko Peking želi da porazi SAD na Zemlji, mora da kontroliše nisku orbitu Zemlje što je postavljeno kao primarni zadatak novih Svemirskih snaga. 

Zajedno sa raktenim, novoformirane Svemirske snage obuhvatiće i jedinice za elektronsko ratovanje. 

Kineski vojni stručnjaci smatraju da će u nekom novom sukobu, u borbi protiv neprijateljskih satelita i njihovih zemaljskih stanica, biti korišćeno kinetičko, elektronsko i sajber oružje. 

Prema podacima kojima raspolažu zapadni analitičari kineska armija razvija dve vrste raketa koje su sposobne da pogode satelite kao u niskoj, tako i u visokoj orbiti. 

Poslednji test takvog, anti-satelitskog, oružja Kina je izvršila prošle jeseni. Tada je u egzoatmosveri, uspešno, testirana i raketa Dong Neng-3. Prema izveštaju američkog Kongresa to je osmi test anti-satelitskih raketa koje je izvela kineska Narodooslobodilačka armija.

2024 © - Vesti online